Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Захід «Урожай-2018»: фактами порушень у сфері земельних відносин займаються правоохоронні органи

14 вересня 2018 - 12:44

В області триває проведення заходу «Врожай-2018». За попередніми даними місцевих робочих груп заходу, із 2,1 млн. га сільгоспугідь Запорізької області, що підлягали моніторингу, обстежено 1,79 млн. га, в тому числі: державної власності – 251,6 тис. га,  колективної власності – 112,6 тис. га,  приватної власності – 1,4 млн. га,  комунальної власності – 8,4 тис. га, що становить 85,7%. Не обстеженими залишаються 299 тис. га усіх форм власності.

У ході моніторингу виявлено низку фактів порушень.

Зокрема, під час виїздів до Вільнянського та Оріхівського районів з’ясовано, що КУ «Любомирівський психоневрологічний інтернат» ЗОР (с. Любомирівка Вільнянського району) та КУ «Таврійський будинок інвалідів» ЗОР (с. Таврійське Оріхівського району) фактично втратили земельні ділянки площею 25,87 га та 91,6413 га відповідно, які знаходилися у їх користуванні. Так, КУ «Любомирівський психоневрологічний інтернат»  використовував земельну ділянку площею 20 га. У зв’язку з тим, що  установою своєчасно не було зареєстровано документально право користування на земельну ділянку,  а також прилеглу до неї ділянку орієнтовною площею 40 га, органами Держгеокадастру об’єднано в один масив площею 61,1 га та буде передано в комунальну власність Павлівській ОТГ. Ще одна земельна ділянка площею 5,87 га, що розташована на прилеглій території до установи, також буде передано у власність громади.

Проблемна ситуація склалася у КУ «Таврійський будинок інвалідів». Дві земельні ділянки площею 23,0878 га та 68,5535 га зареєструвало на себе Головне управління Держгеокадастру у Запорізькій області попри те, що керівництво установи надало всю необхідну документацію та неодноразово письмово зверталося до ГУ Держгеокадастру у Запорізькій області з проханням затвердити, відповідно до вимог чинного законодавства, проекти землеустрою щодо відведення земельних ділянок у постійне користування для ведення підсобного сільського господарства. На це були отримані листи від ГУ Держгеокадастру у Запорізькій області про відсутність правових підстав для задоволення клопотання установи про затвердження відповідної землевпорядної документації.

У підсумку КУ «Любомирівський психоневрологічний інтернат» та КУ «Таврійський будинок інвалідів» втрачають земельні ділянки, необхідні для їх функціонування та утримання осіб, які знаходяться під їх опікою. Зменшення площ земельних ділянок у цих закладах соціального захисту призведе до збільшення витрат на їх утримання коштом обласного бюджету.

Тим часом у Мелітопольському районі земельні ділянки загальною площею 2,8 тис. га, що належать ДП «СП «Лазурне»,  знаходяться у занедбаному стані, не використовуються та поросли чагарниками. Виробничі приміщення підприємства за період їх невикористання почали руйнуватися та знаходяться в аварійному стані. Зруйновані внутрішньогосподарські зрошувальні канали. Райдержадміністрацією направлено листи до Головного управління Держгеокадастру у Запорізькій області, Міністерству аграрної політики та продовольства України та арбітражного керуючого щодо незадовільної діяльності ДП «СП «Лазурне».

Враховуючи це, облдержадміністрацією направлено лист до Міністерства аграрної політики та продовольства України щодо сприяння у вирішенні питання відновлення подальшої діяльності  підприємства або його приватизації.

У ході моніторингу на території Василівського району встановлено факти використання земель сільськогосподарського призначення державної власності без документів площею 1363,6374 га; на території Запорізького району - 1483,2496 га земель державної власності.

Стосовно всіх виявлених фактах порушень повідомлено контролюючі та правоохоронні органи. Ця робота триває.

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

«В кожному населеному пункті має бути острівок соціального оптимізму та стабільності, де буде світло, тепло та можливість спілкуватися», – Іван Федоров про пункти незламності

Міжнародні партнери допоможуть Запоріжжю з облаштуванням укриттів та підземних шкіл

В регіоні допомагають людям подолати наслідки насильства

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі