Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Уряд представив проект бюджету розбудови країни на 2019 рік

17 вересня 2018 - 09:59

Уряд виконав вимоги Бюджетного кодексу, за якими проект бюджету на наступний рік має бути поданий у парламент до 15 вересня. Напередодні цієї дати Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман презентував документ на засіданні Кабінету Міністрів, після чого проект головного кошторису країни був переданий до Верховної Ради. 

Уряд запланував стабільне зростання вітчизняної економіки.  За два роки номінальний ВВП зросте майже на 1 трлн грн. У наступному році інфляція має зменшитися з 9,9% запланованих на цей рік до 7,4% . Доходи Держбюджету-2019 сягнуть майже 1,3 трлн. грн.

Одним із головних завдань у забезпеченні макроекономічної стабільності Уряд визначив скорочення боргів, а відтак – і зменшення боргового навантаження на бюджет. Уже в цьому році сума державного боргу зменшилася на 119,63 млрд. грн. або на $2,39 млрд.  Наступного року держборг має скоротитися до 52,2% ВВП (у цьому році – 60% ВВП), до  2020  цей показник заплановано зменшити до 49% ВВП.

Визначено бюджетні пріоритети.

Безпека і оборона

У період війни найголовнішим пріоритетом для уряду залишається забезпечення обороноздатності держави та безпеки громадян. Уряд виконав вимоги РНБО щодо фінансування видатків на оборону і безпеку не менше 5% ВВП. У наступному році на ці статті загалом закладено 209,5 млрд. грн., що за загальним фондом більше на 31,5 млрд. грн., ніж у цьому році. 

Зростають також видатки на забезпечення громадської безпеки - на 16,1 млрд. грн. (до 82,1 млрд. грн.), на зарплати військовослужбовцям - на 24,1 млрд. грн. (до 108,3 млрд. грн.), на розвиток і модернізацію військової техніки –  на 3,9 млрд. грн (до 36,2 млрд).

Енергоефективність

Важлива складова побудови енергонезалежної держави – зменшення споживання енергоресурсів. У наступному році енергоефективні проекти будуть фінансуватися через Фонд енергоефективності, в який закладено 1,6 млрд. грн.,  400 млн. грн. закладено на фінансування «теплих» кредитів. За чотири роки дії програми «теплі кредити» вже отримали  500 тисяч українських родин.

Ремонт і будівництво доріг

Наступного року Уряд продовжить масштабний ремонт і будівництво доріг. Розвиток дорожньої інфраструктури залишається серед пріоритетів бюджетного фінансування. В 2019 р на дороги буде виділено 56 млрд. грн., що на 8,3 млрд. грн. більше, ніж цього року. На 1 млрд. грн. збільшиться фінансування програм забезпечення безпеки дорожнього руху. Загалом на це виділено 2,5 млрд. грн.

АПК

Вітчизняний аграрний комплекс формує 12% вітчизняного ВВП і  забезпечує близько 40% усіх валютних надходжень. Тому підтримка АПК залишається серед головних урядових пріоритетів і в бюджеті-2019.  Уряд забезпечив законодавчі вимоги щодо фінансування АПК на рівні не менше 1% загального випуску продукції в аграрному секторі.  Загальний обсяг фінансування - 6,9 млрд. грн..  Збережено всі раніше започатковані програми. Зокрема, на розвиток тваринництва в бюджеті закладено 4 млрд. грн., на здешевлення придбання вітчизняної техніки – 1,38 млрд. грн., на підтримку фермерів – 1 млрд грн.

Децентралізація

Уряд продовжує процес децентралізації, який сприяє фінансовому зміцненню територіальних громад. У наступному році доходи місцевих бюджетів зростуть  на понад 40 млрд. грн. У той же час уряд збільшує  допомогу у фінансуванні місцевих інфраструктурних проектів - бюджет Державного фонду регіонального розвитку  зросте на 3,1 млрд. грн. до 9,1 млрд. грн. Це дозволить збільшити кількість інфраструктурних проектів, що реалізуються за підтримки Фонду.  В цьому році за рахунок коштів ДФРР та субвенції на розвиток ОТГ  уже реалізується 3170 проектів  на загальну суму 7,7 млрд. грн. У 2019 р субвенція на підтримку ОТГ складе 1,9 млрд. грн.

Якісна освіта

 Уряд турбується про майбутнє країни і створює належні умови для розвитку дітей. Тому освіта залишається серед пріоритетних напрямів соціальних видатків. Загальна сума фінансування освіти у наступному році зросте на 27,8 млрд. грн. і сягне 242,1 млрд. грн.   У тому числі ці кошти будуть використані на подальше реформування початкової освіти. На ці цілі виділяється 1 млрд. грн. Також у бюджеті передбачено кошти на подальше зростання зарплат учителів.

Сучасна система охорони здоров’я

У наступному році уряд продовжить масштабну реформу охорони здоров’я. Нова сучасна медицина має підвищити якість лікування і подовжити тривалість життя українців. Зокрема, фінансування оновленої системи первинної медичної допомоги передбачено на рівні 15,3 млрд. грн. У наступному році стартує реформа екстреної  медичної допомоги, на фінансування якої виділяється 1 млрд. грн.  Нові «швидкі» і  диспетчерські системи допоможуть врятувати тисячі життів.  

Продовжиться дія програми «Доступні ліки», за якою люди мають можливість отримати ліки від серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми та діабету ІІ типу безкоштовно або з незначною доплатою. На її фінансування виділяється 1 млрд. грн. Також у наступному році  стартує програма покриття витрат громадян на проведення медичної діагностики. Фактично держава оплачуватиме  громадянам вартість усіх досліджень, на які їх відправляють сімейні лікарі. На ці цілі в бюджеті закладено 2 млрд. грн.

Загалом фінансування охорони здоров’я в 2019 році збільшиться на 9,5  млрд. грн. -  до 92,3 млрд грн.

Соціальний захист

Головна мета всіх реформ, які проводить уряд – підвищення якості життя громадян. У проект бюджету-2019 закладено подальше зростання соціальних стандартів. Зокрема, мінімальна заробітна плата зросте  до 4173 грн. ( більше на 450 грн.  або на 12% порівняно з січнем 2018 р).

У 2019 році вперше в історії України завдяки урядовій пенсійній реформі пенсії будуть перераховані автоматично в залежності від інфляції і зростання зарплати. В середньому після перерахунку пенсії зростуть приблизно на 15-20%.

З  наступного року буде проведено монетизацію субсидій на житлово-комунальні послуги. Це означає, що субсидіанти отримуватимуть "живі гроші", а не зниження платежів на розмір держдопомоги, як зараз.

Уряд потурбувався про батьків новонароджених – з 1 вересня цього року кожний новонароджений отримуватиме «пакунок малюка» з речами, що необхідні в перші місяці життя. Вартість такого пакунка складає 5 тис грн. У проекті бюджету-2019  закладено кошти на ці витрати і в наступному році.

Культура

Уряд приділяє належну увагу розвитку культури, що вже дає результати. Зокрема, українські фільми стають популярними не тільки на Батьківщині, а й за кордоном.  У наступному році буде продовжено бюджетну підтримку розвитку вітчизняного кіно. На ці цілі закладено 1 млрд. грн. Крім цього, уряд запропонує принципово нову модель фінансування. З наступного року почне функціонувати так званий громадський бюджет. Громадяни самі вирішуватимуть, яку пам’ятку архітектури відновити у своєму регіоні, а держбюджет профінансує відповідні роботи. На ці цілі в проекті бюджет-2019 закладено 0,5 млрд. грн.

 

 

Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів України

Читайте також

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна

«Хто подає, той виграє»: завершується відбірковий етап з волейболу серед дівчат

Професійні психологи навчали молодь Запоріжжя дбати про ментальне здоров’я