Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Органи влади та правоохоронці об’єднують зусилля для протидії незаконному обігу металобрухту

17 вересня 2018 - 12:47

У Бердянську відбулося виїзне засідання обласної комісії з питань господарської діяльності, пов’язаної з металобрухтом, яке провів заступник голови  облдержадміністрації  Олександр Бабанін. У заході взяли участь директор Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури облдержадміністрації Андрій Антонов та його заступник Марина Барановська, а також представники керівництва міста Бердянська,  Бердянського, Більмацького, Приазовського, Приморського, Розівського та Чернігівського районів. Незаконний прийом та продаж металобрухту  залишається загальнообласною проблемою, тож  учасники обговорили заходи протидії незаконному обігу металобрухту,  крадіжкам кабелів та іншого промислового обладнання на території області. 

- Запорізька область продовжує потерпати від наслідків крадіжок обладнання операторів зв’язку, а також підприємств, від яких залежить життєзабезпечення населення області.  Все вкрадене майно потрапляє на промислові майданчики спеціалізованих з переробки металобрухту кольорових та чорних металів і в кінцевому рахунку - на металургійно-переробні підприємства або експортується, - зазначив Андрій Антонов.

Так, за інформацією Української асоціації операторів зв’язку «Телас», за 2017 рік у Запорізькій області здійснено близько 3650 крадіжок обладнання та пошкоджень телекомунікаційних мереж, що на 1100 випадків більше, ніж у 2016 році.

За січень-червень 2018 року в області зареєстровано 2061 випадок крадіжок обладнання та пошкоджень телекомунікаційних мереж операторів зв’язку, а загальна сума збитків склала 53,4 млн. грн..

ПАТ «Запоріжжяобленерго» протягом 2017 року до правоохоронних органів направлено 251 заяву про вчинення злочинів, пов’язаних з крадіжками майна підприємства, внаслідок чого нанесено збитки на суму 8,6 млн. грн. У І півріччі 2018 року вже зареєстровано 106 фактів крадіжки майна ПАТ «Запоріжжяобленерго», матеріальні збитки склали 5,1 млн. грн.

На регіональній філії «Придніпровська залізниця» ПАТ «Укрзалізниця» у 2017 році скоєно 328 крадіжок залізничного обладнання та завдано збитків на суму 2,7 млн. грн., у І кварталі 2018 року – 125 крадіжок на суму 1,1 млн. грн.

Крім цього, у 2017 році розобладнано 113 одиниць вагонів на суму 132,3 тис. грн., у І півріччі 2018 року – 240 вагонів на суму 1,2 млн. грн.

- З метою здійснення контролю за додержанням  правил здійснення операцій з металобрухтом розпорядженням голови  облдержадміністрації запроваджено моніторинг господарської діяльності, пов’язаної з металобрухтом.  Проте надані дані далекі від реальності. Як бачимо, ситуація не лише не виправляється, а й має тенденцію до погіршення. Тож маємо відповідати на неї більш ефективними діями, - наголосив заступник голови Запорізької облдержадміністрації Олександр Бабанін

За підсумками засідання ухвалено протокольне рішення, яким керівникам територій доручено забезпечити проведення рейдів з виявлення приймальних пунктів металобрухту, які відкрито з порушенням законодавства.

Правоохоронним органам рекомендовано провести роботу щодо виявлення та закриття нелегальних пунктів прийому металобрухту; прискорити проведення розслідувань випадків крадіжок та пошкоджень телекомунікаційного обладнання, кабелів та іншого промислового обладнання.

Крім цього, вирішено направити листа Міністерству інфраструктури щодо необхідності коригування роботи залізниці та морпортів, у тому числі Бердянського, стосовно прийому  ними металобрухту. А саме, пропонується заборонити прийом та відвантаження металобрухту без документів, які засвідчують його походження.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн