Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У смт Степногірськ коштом обласного бюджету відремонтують каналізаційну насосну станцію

19 вересня 2018 - 12:45

У зв’язку з можливістю виникнення надзвичайної ситуації техногенного характеру на головній каналізаційній насосній станції у смт Степногірськ на позачергове засідання зібралися члени регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яке провів заступник голови облдержадміністрації Віктор Скобліков.

Як доповів голова Василівської районної державної адміністрації Валерій Кошеленко, обладнання та комунікації головної каналізаційної насосної станції, яка розташована в смт Степногірськ Василівського району, знаходяться в аварійному стані та терміново потребують капітального ремонту.

Фахівцями КП «Облводоканал» проведено обстеження машинного залу, де розташовані розподільчі трубопроводи, запірна арматура, насосні агрегати. Висновки обстеження негативні. Відкладення  термінового розгляду цього питання може викликати дуже серйозні наслідки, пов’язані з екологічною небезпекою для території.

Вірогідність пориву, руйнації розподільчих сталевих трубопроводів з подальшим затопленням стоками машинного залу дуже велика, крім цього, насосне обладнання неодноразово виходило з ладу з об’єктивних причин фізичного та довготривалого експлуатаційного зносу. Насосне обладнання підлягає заміні. Але  у зв’язку з тим, що питання заміни насосного обладнання напряму пов’язане із заміною напірного колектора, сьогодні розглядати його недоцільно.

Наразі розробляється проект  покращення водовідведення та будівництва локальних очисних споруд для смт Степногірськ, але поки його розробка триває, а подальше будівництво відбудеться у невизначений термін. За час очікування неодноразово може виникнути аварійна ситуація на станції, яка призведе до відсутності водовідведення та водопостачання. Це, у свою чергу, повністю зупинить роботу станції з перекачки стоків на очисні споруди у с. Верхня Криниця. Водовідведення в смт Степногірськ буде припинено. Внаслідок цього  без питної води залишаться 5 тисяч жителів селища, сім дев’ятиповерхових, 14 п’ятиповерхових, дев’ять двоповерхових будинків, 300 дворів приватного сектору, два дошкільні навчальні заклади, загальноосвітня школа, амбулаторія та інші соціально важливі об’єкти.

Крім цього, аварія може призвести до забруднення навколишнього природного середовища.

На першочергові невідкладні заходи із запобігання виникненню надзвичайної ситуації у смт Степногірськ необхідно орієнтовно 330 тис. грн. Проте у районному та місцевому бюджетах необхідної суми коштів на проведення робіт немає.

За рішенням комісії з метою запобігання виникненню надзвичайної ситуації на території смт Степногірськ будуть виділені кошти з резервного фонду обласного бюджету орієнтовно  у розмірі 330 тис. грн. на виконання першочергових заходів.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Професійні психологи навчали молодь Запоріжжя дбати про ментальне здоров’я

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 235 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 784-го дня війни

Продовжуємо підтримку наших оборонців – захисникам передали необхідну техніку

Отримав важке поранення, але планує повернутися на передову – історія військовослужбовця Сергія Лаврика

60 років вірності українському кіно: кінотеатр ім. Довженка відзначив ювілей

Німеччина стоїть на боці України, на боці Запоріжжя і Запорізької області, – Надзвичайний та Повноважний Посол ФРН Мартін Єґер

Надзвичайний та Повноважний посол Німеччини в Україні Мартін Єґер відвідав Запоріжжя – обговорили подальшу співпрацю

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 216 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 783-го дня війни