Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Обласна влада тримає в центрі уваги проблемні питання розвитку підприємництва

19 вересня 2018 - 16:34

Нагальні проблеми галузі обговорили учасники засідання обласної координаційної ради з питань розвитку підприємництва, яке відбулося під керівництвом голови облдержадміністрації Костянтина Бриля.

Насамперед очільник регіону нагадав, що на початку липня ситуація з виплатою боргів із зарплатні ПАТ «Запоріжжяобленерго» нормалізувалась. Після перемовин з НКРЕ КП було досягнуто згоди щодо необхідності встановлення для «Запоріжжяобленерго» алгоритму відрахування коштів на поточні рахунки товариства у розмірі 13,58%, а також зменшення щодобових відрахувань.

- Люди почали отримувати зарплату і на обленерго почали повертатися фахівці. Та нині ситуація знову загострилась. Проблемою стали борги споживачів електроенергії перед підприємством. Насамперед це стосується ЗТМК, яке не просто не платить, а й продовжує накопичувати борги. Так, при боргу 654 мільйони гривень, які «Запоріжжяобленерго» винне енергоринку, ЗТМК має сплатити підприємству 684 мільйони гривень. Хочу наголосити, що в жодній області немає такого крупного боржника, який, прикриваючись можливістю «екоброні», ставить під загрозу стабільність енергопостачання для цілої області, - підкреслив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Присутні також обговорили стан реєстрації податкових накладних ПАТ «Запоріжжяобленерго». Як доповіла головний бухгалтер ПАТ «Запоріжжяобленерго» Ірина Мага, з листопада 2017 року податкові накладні не реєструвались. У серпні поточного року  Державною фіскальною службою України було завершено технічні налаштування, згідно з якими забезпечується можливість практичного застосування норми Податкового кодексу України, за  якою реєстрація податкових накладних здійснюється при недостатній, у тому числі від’ємній, сумі на рахунку. Нині реєстрація відбувається нестандартним способом, адже йдеться тільки про реєстрацію накладних з порушенням строків. Наразі зареєстровано 829,7 мільйона накладних, з них  533,8 мільйона - це юридичні особи платники ПДВ, які особливо гостро потребували цього.

Учасники засідання приділили увагу результатам перевірок фактів торгівлі суб’єктами господарювання без наявності ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями та/або тютюновими виробами.

За даними начальника управління контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів Головного управління ДФС у Запорізькій області Юлії Зарецької, за станом на 1.09.2018 року 3331 суб’єкт господарювання придбав ліцензії та здійснює діяльність з роздрібного продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів. Загальна кількість придбаних ними ліцензій склала 8 837. Із загальної кількості виданих ліцензій протягом року біля 25% анулюються. Так, у 2017 році було анульовано 2206 ліцензій, протягом семи місяців 2018 року – 788.

Крім цього, протягом семи місяців 2018 року фіскальними органами області виявлено 86 фактів реалізації алкогольних напоїв, тютюнових виробів, палива без державної реєстрації або в період відсутності ліцензії. По усіх виявлених фактах до  поліції області направлено запити про надання інформації стосовно притягнення до відповідальності громадян, що скоїли правопорушення.

У свою чергу, начальник Управління превентивної діяльності Головного управління Національної поліції в Запорізькій області полковник поліції Анатолій Ткаченко повідомив, що на сьогодні перевірено всі надані ДФС матеріали. З них: 46  порушників були притягнуті до відповідальності, щодо 35 інформація не підтвердилась. Більша частина порушників отримали протоколи про адміністративні порушення, в деяких закладах власників знайти не вдалося.

За даними ГУ ДФС у Запорізькій області, при здійсненні контрольно-перевірочної роботи за обігом алкогольних напоїв та тютюнових виробів протягом 2017 року та семи місяців 2018 року податковими органами області проведено 377 перевірок з питань дотримання платниками вимог законодавства щодо обігу алкогольних напоїв та тютюнових виробів, за результатами яких встановлено 477 порушень та донараховано 6,6млн.грн.

Наостанок голова громадської організації «Точка зору» Лариса Церетелі ознайомила з основними засадами проекту Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо податку на виведений капітал».

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?

Компас вкаже напрямок: в Запоріжжі школярі навчаються спортивного орієнтування

Освітній сервіс єДокумент в «Дії»: запитання та відповіді

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 428 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня війни

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць