Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Президент про надання автокефалії українській Церкві: Робота над Томосом почалася з моєї першої зустрічі з Патріархом Варфоломієм

20 вересня 2018 - 10:15

Президент Петро Порошенко зазначає, що початком діалогу про створення Української Помісної Православної Церкви та надання Томосу про автокефалію стала його зустріч зі Вселенським Патріархом Варфоломієм після Великодня цього року.

Водночас він зазначив, що загалом працює над цим питанням вже три роки.

«Розпочалася робота над Томосом з моєї першої зустрічі з Його Всесвятістю Вселенським Патріархом. Мої радники і мої помічники буквально з перших тижнів, незважаючи на дуже важку ситуацію в Україні, на дуже важку ситуацію на фронті (почали цю роботу – ред.). Я вірив, я почав працювати над стратегією отримання незалежності Української Помісної Православної Церкви. Над створенням незалежної Церкви», - сказав Петро Порошенко в інтерв’ю телеканалу «Перший Західний» під час робочої поїздки на Львівщину.

«Чому це так важливо? Українська державність, Українська держава не може бути незалежною, якщо вона має церкву як одну із складових, один із стовпів існування державності, яка керується з-за кордону», - додав Глава держави.

«Коли навіть у квітні місяці цього року, після відвідання мною у Великий понеділок, одразу ж після Великодня, Його Всесвятості Вселенського Патріарха Варфоломія, було домовлено, що якщо будуть виконані декілька передумов, а саме: якщо звернення Президента підтримає Верховна Рада. Це позиція світської влади і я дуже дякую кожному депутату, кожному, хто проголосував, за підтримку звернення Президента», - додав він.

Петро Порошенко нагадав, що частина депутатів не підтримала тоді голосування. «Як ви знаєте, лише одна політична сила перешкоджала цьому – не просто не голосувала, а намагалася влаштувати бійку всередині парламенту... І я дякую парламентарям, бо я був в цей час у залі, що ми не дозволили піти на цю провокацію», - сказав він.

«Але я наголошую, що і після отримання Томосу ми не допустимо жодних провокацій, в які б ряси, і в які б одежі не одягалися провокатори. У нас буде збережено свободу віри. Кожен буде ходити своєю дорогою до Бога. І ми не допустимо і не маємо допустити пролиття жодної краплі крові, бо лише вірою і молитвою буде створено і буде існувати Українська Помісна Православна Церква», - наголосив Президент.

Він також нагадав, що було і звернення до українських ієрархів. «І за 27 років нашої незалежності жодного разу не було випадку, коли під одним документом стояли підписи всіх ієрархів, крім частини московського патріархату. І це було диво, це було чудо. І без Божої допомоги тут не відбулося, що в один день всі поставили ці підписи. І не просто поставили, а вже з квітня місяця ведуть абсолютно проукраїнську, абсолютно чисту роботу по допомозі у створенні української Церкви», - підкреслив Глава держави.

Петро Порошенко також зазначив, що Вселенський Патріарх призначив екзархів Патріархії, «які розпочали вже роботу на фінішній прямій по наданню Україні Томосу».

«Але я ніколи не кажу і не казав ні про дату, ні про те, що Томос уже у нас в кишені. Я продовжую наполягати, що отримання Томосу потребує молитви кожного з вас. Щирої молитви до Бога. Тому, що без Божої допомоги цього не буде. І потребує нашої боротьби за створення Церкви», - водночас додав Президент.

«І ще раз хочу наголосити – українська церква має бути відділена від держави. Я на цьому твердо стою. Тим більше, від держави іноземної. І не буде українська церква керуватися Москвою – столицею країни-агресора. Ми цього не допустимо» - наголосив Президент, зауваживши, що «саме тому прийняття Його Всесвятістю рішення про призначення екзархів викликало таку паніку».

 

 

За матеріалами офіційного інтернет-представництва Президента України

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна

«Хто подає, той виграє»: завершується відбірковий етап з волейболу серед дівчат

Професійні психологи навчали молодь Запоріжжя дбати про ментальне здоров’я

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 235 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 784-го дня війни

Продовжуємо підтримку наших оборонців – захисникам передали необхідну техніку

Отримав важке поранення, але планує повернутися на передову – історія військовослужбовця Сергія Лаврика

60 років вірності українському кіно: кінотеатр ім. Довженка відзначив ювілей