Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Навчання прийомних батьків: виховання дітей буде в надійних руках

21 вересня 2018 - 09:45

Одним із напрямів розв’язання  проблеми соціального сирітства є підтримка сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, зокрема встановлення опіки над такими дітьми та створення інститутів прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу як альтернативних інтернатам.

Пріоритетом у роботі фахівців  місцевих центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та об’єднаних територіальних громад області є попередження соціального сирітства, надання всебічної підтримки сім’ям з тим, щоб діти виховувались у біологічних родинах. Та непоодинокі є випадки, коли дитина залишається соціальною сиротою. Тоді соціальні служби розпочинають пошук потенційних прийомних батьків, які мають бажання та можливість виховувати дітей у сімейному оточенні.

Кандидати ретельно відбираються за місцем проживання, після чого регіональні тренери Запорізького обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді з метою підготовки їх до батьківства та усвідомленого вибору взяти дітей в сім’ю, навчають їх бути прийомними батьками, батьками-вихователями, опікунами чи  піклувальниками. За результатами таких навчань готується висновок щодо наявності виховного потенціалу у кандидатів для виховання такої категорії дітей.

У рамках цього системного циклу на базі Запорізького обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді відбулася перша частина навчання для кандидатів у прийомні батьки, батьки-вихователі, опікуни, піклувальники, в якому взяли участь дев’ять  осіб з міста Запоріжжя. У другій частині заходу очікується залучити до навчання ще 16 кандидатів.

Протягом трьох днів  слухачів знайомили з базовими поняттями: що таке  прийомна сім’я, ДБСТ, опіка, піклування та їх місце в державній системі влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;  організацією процесу встановлення опіки, піклування, створення прийомної сім’ї, дитячого будинку сімейного типу; умовами фінансово-матеріального забезпечення; соціально-психологічними особливостями дітей, які потребують сімейного виховання; можливостями соціального супроводження  сім’ї, яка взяла на виховання дитину-сироту або дитину, позбавлену батьківського піклування.

За станом на 10.09.2018  у Запорізькій області функціонує 188 прийомних сімей,   які виховують 407 дітей,  та 34  дитячі будинки сімейного тиру, де перебуває 231 дитина. Всі прийомні сім’ї та ДБСТ перебувають під обов’язковим соціальним супроводженням фахівців міських та районних ЦСССДМ та об’єднаних територіальних громад області.

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?

Компас вкаже напрямок: в Запоріжжі школярі навчаються спортивного орієнтування

Освітній сервіс єДокумент в «Дії»: запитання та відповіді

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 428 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня війни

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць