Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Гошівський монастир допомагає зцілитися родинам запорізьких героїв

24 вересня 2018 - 16:35

Минулого тижня делегація обласної громадської організації «Родина козацької звитяги», що об’єднує рідних та близьких загиблих захисників України, побувала у Гошівському монастирі на Івано-Франківщини.

Третій рік поспіль цей мальовничий куточок відвідують учасники антитерористичної операції, батьки та дружини полеглих воїнів, військові медики та капелани, неодружені військовослужбовці та молоді солдатські родини. У цих краях відпочили  вже понад 70 жителів нашої області.

 Реабілітаційний курс включає роботу з професійними психологами, знайомство із життям та побутом ченців, подорожі  мальовничими Карпатами.

Лише нещодавно делегація монастиря на чолі з головою комісії у справах душпастирства охорони здоров’я Української греко – католицької церкви Русланом П’ястою побувала на Запоріжжі, налагодила плідну співпрацю з обласною державною адміністрацією. Тепер запоріжці нанесли зустрічний візит. За словами голови ГО «Родина козацької звитяги» Миколи Говорухи, цього року курс реабілітації пройшли п’ять запорізьких вдів.

Тетяна Павлів із Кам’янсько-Дніпровського району у Західній Україні побувала вперше та просто у захваті від щирих, добрих людей та розкішної карпатської природи. «Такі зустрічі лікують душу і серце, допомагають пережити горе втрати, формують почуття єдиного Українського народу», - поділилася своїми враженнями жінка.

До кінця року за підтримки голови облдержадміністрації Костянтина Бриля родини запорізьких героїв планують відвідати Всеукраїнський форум у Харкові, зустріти гостей з Кривбасу та провести презентацію регіонального тому Книги пам’яті воїнів АТО.

 

Довідково.

Василіянський монастир Преображення Господнього — греко-католицький монастир у селі Гошові Долинського району на Івано-Франківщині. Вважається однією з найвеличніших релігійних та історико-архітектурних святинь Західної України. У 1570 році лицар королівського війська Кучулад побудував церкву і монастир, які на початку XVII століття спалили кримські татари. У 1629 році власник села Гошів Євстахій Шумлянський відбудував церкву і монастир у Чорному Ділку.

У 1950  радянська влада закрила монастир, репресувала священиків та монахів. Багато ікон, золотих і позолочених речей було викрадено. До 1978 р. у приміщенні був дитячий будинок, згодом база відпочинку, а церква використовувалась під склад, потім монастирські келії були базою відпочинку. На початку 90-х років  життя у Гошівському монастирі почало відроджуватися, тривають масштабні реставраційні роботи.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?

Компас вкаже напрямок: в Запоріжжі школярі навчаються спортивного орієнтування

Освітній сервіс єДокумент в «Дії»: запитання та відповіді

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 428 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня війни

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць