Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізька область готується до реформування адміністративно-територіального устрою

25 вересня 2018 - 12:45

Процеси децентралізації та створення нового адміністративно-територіального устрою обговорили учасники «круглого столу» щодо моделей реформування адміністративного устрою в організації управління на районному рівні. У заході взяла участь керівник апарату облдержадміністрації Зінаїда Бойко. До обговорення питання долучилися керівники профільних структурних підрозділів облдержадміністрації, депутати обласної ради, регіональні консультанти.

Учасники  «круглого столу» шукали шляхи, як запобігти конфлікту компетенцій між районними радами, об’єднаними територіальними громадами та районними державними адміністраціями.

- Третій рік триває реформа децентралізації. У Запорізькій області є як певні надбання, так і певні проблеми, пов’язані з  реформуванням адміністративно-територіального устрою. На сьогодні у Запорізькій області на території всіх 20 районів створено громади, всього утворено 51 спроможну громаду із 67 запланованих за перспективним планом. Чотири райони повністю покриті громадами, ще у п’яти залишилося по одній сільській раді, які ще не приєдналися до існуючих громад. Створені громади повноправно функціонують та мають достатньо повноважень, які реалізують на місцях. Проте це переплітається з повноваженнями районних рад на територіях. Процес добровільного об’єднання територіальних громад добігає кінця. Попередньо, він триватиме ще рік, а потім настає наступний етап реформи – порядок вирішення питань адміністративно-територіального устрою. Це не компетенція обласної влади, проте ми свої питання та  пропозиції направимо до центральних органів влади, - повідомила  Зінаїда Бойко.

 Темпи утворення  нових об’єднаних громад не знижуються. Крім цього, все більше громад приєднуються до міст обласного значення та до утворених ОТГ. Більшість повноважень та фінансових ресурсів переходять до цих спроможних громад. Фактично в межах районів, крім райрад і райдержадміністрацій, утворюються юридично незалежні від районної ланки органи місцевого самоврядування спроможних громад. При цьому  функції та компетенції районів законодавчо не змінюються, залишається старий районний поділ. Звідси виникають проблеми в системі управління та комплексного соціально-економічного розвитку територій районів.

За словами експертів, чинна система територіальної організації влади застаріла і повністю себе вичерпала, вона не відповідає новим викликам, які стоять перед державою, економікою, новими соціальними стандартами. Настав час змінити цю систему.

Наразі у Верховній Раді України зареєстровано проект Закону «Про засади адміністративно-територіального устрою України», який визначає засади адміністративно-територіального устрою України, порядок утворення, ліквідації, встановлення і зміни меж адмінтеродиниць. Прийняття Закону дозволить урегулювати питання, які стосуються  порядку встановлення та зміни меж адміністративно-територіальних одиниць, назв населених пунктів і віднесення їх до певних категорій. У разі його прийняття відкриється можливість прийняти закон про адміністративно-територіальний устрій України  або 24 закони про адміністративно-територіальний устрій областей.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?

Компас вкаже напрямок: в Запоріжжі школярі навчаються спортивного орієнтування

Освітній сервіс єДокумент в «Дії»: запитання та відповіді

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 428 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня війни

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць