Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Канадські меноніти допомагають соціально незахищеним людям на батьківщині пращурів

25 вересня 2018 - 13:38

Заступник голови облдержадміністрації Едуард Гугнін разом з директором Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Владиславом Мороко провели зустріч із канадською делегацією Менонітського родинного центру.

Варто зазначити, що «Менонітський родинний центр» у м. Запоріжжя створено ще у 2002 році. Засновниками цієї благодійної організації є нащадки вихідців колоністів-менонітів із Запорізької області. Робота благодійного фонду побудована на кшталт бізнес-структури. Раз на місяць збирається рада директорів організації, на якій оговорюють фінансові питання стосовно благодійності. Раз на рік делегація канадського фонду здійснює інспекторські перевірки щодо витрат Запорізького центру, яким керує Борис Леткеман. Тож нині менонітська делегація перебуває у Запорізькій області з робочою програмою. Директор благодійної організації м. Вінніпег Луі Заватські та член ради директорів цієї благодійної організації Харві Дік зустрілися  з представниками обласної влади  з метою обміну інформацією стосовно річної роботи організації та основних потреб соціально незахищених верств населення області.

- На сьогодні менонітські громади займаються переважно гуманітарною роботою. За 16 років роботи запорізьким лікарням було передано біля 300 багатофункціональних ліжок. У якості гуманітарної допомоги також передавалися милиці, ходунки, переносні туалети, візки та інші необхідні для нужденних приналежності. За останні роки роботи центру близько 70 інвалідів і престарілих перебувають на повному забезпеченні центру. У той же час для кількох десятків запоріжців волонтери надають повну опіку вдома – їм готують їжу, проводять необхідні гігієнічні процедури, надають допомогу в оплаті послуг на утримання помешкання тощо. Останнім часом поширюється практика денного перебування літніх людей у центрі. Загалом за роки роботи центру таку послугу отримали більше 400 осіб,  щотижня  нею охоплено до 40 літніх запоріжців. При цьому всі  послуги надаються безкоштовно. У центрі працюють 30 українських волонтерів. Сьогодні нам цікаво дізнатися від вас, як місцевої влади, які є основні проблемні моменти у роботі з соціально незахищеними верствами населення, - звернувся до посадовців  Луі Заватські.

Заступник голови облдержадміністрації Едуард Гугнін повідомив, що насправді в області існує лише два таких основних гострих питання, вирішення яких  потребує часу.

- Це функціонування хоспісів. На жаль, на сьогодні згідно з чинним законодавством такі заклади не можуть функціонувати при закладах охорони здоров’я, лише як заклади соціальної допомоги. Такі заклади також не можуть працювати за кошти державного бюджету, лише за місцеві кошти. Постає питання,  як же це владнати. Поки ми вбачаємо вихід у наступному: держава буде будувати або реконструювати будівлі, створювати умови, а місцева влада буде займатись утриманням пацієнтів. І не менш важливим питанням залишається реформування інтернатних закладів. Усе більше впроваджується практика будинків сімейного типу та маленьких дитячих будинків, де разом із вихователем на постійній основі будуть проживати до десяти дітей, - повідомив Едуард Гугнін.

У ході зустрічі представників канадського Менонітського родинного центру також ознайомили з економічним становищем України та області, рівнем безробіття, розвитком соціальної сфери у зв’язку з проведенням антитерористичної операції.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна