Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Полковник Болбочан повернувся до Мелітополя

12 жовтня 2018 - 15:18

Напередодні Дня захисника України за ініціативи облдержадміністрації на залізничному вокзалі Мелітополя відбулася урочиста церемонія відкриття меморіальної дошки на честь воїнів Української Народної Республіки. Наші солдати  під командуванням полковника Петра Болбочана у квітні 1918 року звільнили місто від більшовиків. Ушанувати подвиг захисників України прийшли учні та студенти, ветерани АТО, представники влади.

Черешнева столиця України була ключем до Криму. На північних околицях міста точилися запеклі бої. Запорізька піхота під захистом бронепотягів і артилерії приступом здобула ворожі позиції та 18 квітня змусила більшовиків відступити до Сивашу. Українське військо здобуло великі трофеї - комори харчів та зброї, літаки, моторні катери, багато зброї та амуніції.

Українські підрозділи висадилися на станції для короткого перепочинку.  Комендантом вокзалу призначили Бориса Давидіва (майбутній письменник та мовознавець Борис Антоненко-Давидович, який пройшов сталінські табори). За кілька днів болбочанівці форсували Чонгар та оволоділи Джанкоєм. Проте через конфлікт із німецькими союзниками вони були змушені покинути півострів та протягом квітня – травня 1918 року квартирували в околицях Мелітополя.

Звертаючись до присутніх, виконуюча обов’язки керуючого справами виконавчого комітету міської ради Наталія Доломан наголосила:  «Ця меморіальна дошка стане нагадуванням кожному з нас про хоробрих українських воїнів, які 100 років тому виборювали незалежність нашої держави, і про тих, хто  сьогодні продовжує  боронити нашу свободу. Десятки наших земляків полягли за те, щоб ми з вами могли жити звичним життям, ходити на роботу, виховувати дітей».

До учасників мітингу також звернулися директор міського краєзнавчого музею Лейла Ібрагімова, історики Віктор Гудзь та Володимир Михайлов, які розповіли про життя міста за часів Української революції 1917-1921 років, соціальний та військовий лад у період Гетьманату Павла Скоропадського, участь мелітопольців у національно-визвольних змаганнях XX століття.

Пам’ять полеглих воїнів вшанували хвилиною мовчання та покладанням квітів. 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області