Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Для масової імунізації диких м'ясоїдних тварин виділено державні кошти

16 жовтня 2018 - 12:43

Під головуванням заступника голови обласної державної адміністрації Олександра Бабаніна відбулося засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при ОДА.

Учасники  засідання розглянули питання організації проведення осінньої кампанії 2018 року з пероральної імунізації диких м'ясоїдних проти сказу та  посилення заходів щодо профілактики та боротьби зі  сказом і африканською чумою свиней на території Запорізької області.

Олександр Бабанін наголосив, що ситуація зі сказом тварин у Запорізькій області в останні роки була напруженою, тому потрібно проаналізувати причини великої кількості випадків сказу та вжити конкретні заходи щодо стабілізації епізоотичного стану.

Начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області Віктор Шершнєв зробив аналіз епізоотичної та епідемічної ситуації зі сказу в області та зупинився на антирабічних заходах, які проводять Держпродспоживслужба та інші причетні служби.

Було відмічено, що проблема ця комплексна, її розв’язання  вимагає тісної взаємодії різних служб і органів – у першу чергу Держпродспоживслужби, Запорізького обласного управління лісового та мисливського господарства, екологічної служби, Департаменту охорони здоров'я облдержадміністрації, Запорізького обласного лабораторного центру МОЗ України, користувачів мисливських угідь,  органів місцевого самоврядування.

Основні шляхи  для покращення ситуації передбачають проведення пероральної вакцинації м'ясоїдних на всій території області протягом трьох – п’яти  років двічі на рік. У разі відсутності державного фінансування кампаній по пероральній вакцинації червоної лисиці необхідно прийняття районними і міськими радами,  територіальними громадами програм щодо профілактики сказу з виділенням відповідних коштів; проведення постійних планових заходів щодо регулювання чисельності червоної лисиці та інших шкідливих тварин до нормативних показників; розробка органами місцевого самоврядування програм регулювання чисельності безпритульних тварин на території населених пунктів з виділенням відповідних коштів,  регулярна та обов’язкова вакцинація домашніх тварин проти сказу.

Уперше за останні роки на державному рівні виділено кошти для проведення кампанії  масової пероральної  імунізації диких м'ясоїдних тварин проти сказу на території України. У Запорізькій області цю роботу заплановано провести наприкінці жовтня – початку листопада шляхом розповсюдження вакцинних принад із повітря за допомогою літаків АН-2. У тій частині області, яка підпадає під заборону польотів літаків, вакцинація буде проводитись пізніше наземним способом.

 На засіданні також обговорили епізоотичну ситуацію з африканської чуми свиней у світі, на кордонах України та стан справ з її профілактики на території області. Комісію  поінформовано про ключеві заходи щодо недопущення занесення збудника на територію області, які проводяться спеціалістами Держпродспоживслужби та іншими причетними службами:

- створення в кожному районі та місті груп швидкого реагування на випадок виникнення або підозри АЧС, здійснення постійного контролю і спостереження за роботою свинарських господарств у «закритому режимі»; 

- здійснення постійного контролю і спостереження за ввезенням на територію області  живих   свиней  і  тваринницької   продукції,  а також      подальшого пересування, зберігання і реалізації;
- проведення  моніторингових  досліджень  на  АЧС свиней  господарств усіх форм власності та приватного сектора;

- відбір проб і 100% дослідження на АЧС та інші інфекційні захворювання диких кабанів, здобутих протягом мисливського сезону 2018 – 2019,  зниження чисельності (депопуляції) диких кабанів на території області;

- проведення роз'яснювальної роботи з власниками тварин, у тому числі через засоби масової інформації.

За підсумками засідання Олександр Бабанін надав доручення провести  засідання Державних  надзвичайних протиепізоотичних комісій при райдержадміністраціях і міських радах, на яких необхідно розглянути стан виконання запобіжних заходів проти сказу, АЧС на території району (міста), посилити їх ефективність та організовано провести кампанію з пероральної імунізації диких м'ясоїдних проти сказу на території області.

 

Департамент  інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна