Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Мінрегіон презентував спроможну мережу закладів первинної допомоги

18 жовтня 2018 - 11:51

Під час селекторної наради з представниками облдержадміністрацій Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко провів презентацію, що відображає стан будівництва нових амбулаторій у сільській місцевості. У Запоріжжі на прямому зв’язку з Урядом перебували заступник голови облдержадміністрації Віктор Скобліков та директори Департаментів охорони здоров’я Вікторія Клименко та капітального будівництва ОДА Сергій Белєвцов.

- Сьогодні  ми розглядаємо фактично нашу спільну роботу за весь час. Затверджена спроможна мережа закладів первинної допомоги складається із 5107 об’єктів. Відзначу, Мінрегіоном був затверджений перелік із 513 об’єктів монопрактики та групової практики, які будуть збудовані. Після цього був затверджений перелік обладнання, який необхідний для функціонування цих амбулаторій. Також у презентації відображено стан забезпеченості лікарями, укладання декларацій з  лікарями, питання відбору проектів, які можуть бути реалізовані, - зазначив Геннадій Зубко.

За інформацією Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації, на Запорізьку область розподілено 151 317,4 тис. грн. субвенції державного бюджету місцевим бюджетам на розвиток системи охорони здоров’я у сільській місцевості, що пропорційно наявній чисельності сільського населення. Відповідно до розпорядження голови обласної державної адміністрації сформовано та затверджено 17 об’єктів, які планується збудувати у 2018 році в області. У тому числі амбулаторії монопрактики (з одним-двома лікарями): у с. Кам'янське та с. Широке Василівського району, с. Гірсівка та с. Олександрівка Приазовського району, с. Інженерне Пологівського району, с. Роздол та с. Бурчак Михайлівського району, с. Велика Знам'янка Кам'янсько-Дніпровського району, с. Інзівка Приморського району, с. Новомиколаїівка та с. Семенівка Мелітопольського району. Крім цього, передбачено будівництво амбулаторій групової практики (на три-чотири лікаря): в с. Приморське Василівського району, смт Тернувате Новомиколаївського арйону, с. Пологи Пологівського району, с. Коларівка (Болгарка) Приморського району, с. Чкалове Веселівського району, а також Центр первинної медичної допомоги в селищі Сонячне Запорізьського району. 

Наразі фахівцями Департаменту опрацьовано питання щодо переліку службового автотранспорту, який необхідно придбати за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на розвиток системи охорони здоров’я у сільській місцевості. Загальна потреба складає 16 одиниць вартістю 500 тис. грн. за одиницю, загальна вартість - 8 000,00 тис. грн. Перелік автотранспорту, затверджений головою облдержадміністрації, було направлено на погодження до комісії Мінрегіонбуду.

На цей час опрацьовуються питання щодо дооснащення сучасним обладнанням за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів, спрямованих на розвиток системи охорони здоров’я у сільській місцевості.

Підсумовуючи селекторну нараду, урядовець наголосив, що розбудова мережі сільської медицини - це питання територій, держава може лише частково фінансово підтримати, але не повністю забезпечити. Разом з тим, неспроможність деяких областей чи навіть окремих районів налагодити мережу закладів первинної допомоги – це перш за все питання некомпетентності керівництва цих територій.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області