Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Молодіжна політика в умовах децентралізації виходить на новий рівень

18 жовтня 2018 - 12:44

У Запорізькому Центрі розвитку місцевого самоврядування, створеному за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України, відбувся семінар «Молодіжна політика в умовах децентралізації». На думку експертів, молодіжна політика - це важливе питання, яке потребує особливої уваги, адже від того, наскільки якісно буде вона провадитися сьогодні, залежить майбутнє громад, їх активність і розвиток.

- Молодь - це той ресурс, який дає можливість розвитку громад. Якщо не приділяти увагу молоді сьогодні, то завтра її в селах уже не буде. А повернути тих, хто вже поїхав, майже неможливо. Краще спробувати створити такі умови, щоб залишити молодих людей на території, - зазначила начальник Управління молоді, фізичної культури та спорту облдержадміністрації Наталія Власова.

Міністерством молоді і спорту розроблена програма «Молодіжний правцівник», по завершенню якої учасники отримують сертифікати і набувають знань, як працювати з молодими людьми. У Запорізькій області вже два тренінги за цією програмою відбулись, але є можливість взяти участь в останньому цього року, який відбудеться в Токмаку. Велику увагу також було приділено створенню молодіжної інфраструктури - центрів, хабів, просторів, але важливим для їх діяльності є змістовне наповнення. Наприклад, у Донецькій області згідно з обласною програмою до кінця року вже буде створено 85 таких центрів.

За словами Наталії Власової, у Запорізькій області також буде винесено питання про ухвалення подібної програми вже на наступний рік. До того ж планується ввести чіткі критерії роботи таких молодіжних центрів. Важливим питанням є і залучення молоді до громадського життя через створення конультативно-дорадчих органів. На рівні області вже існують обласна студентська рада і обласна рада трудової молоді, представники яких мають можливість у тому числі пропонувати власні ідеї для втілення під бюджетне фінансування. Проте, за даними соцопитування, більше половини молодих людей у сільській місцевості про такі можливості не знають, а частина вважає, що ісунють подібні ради тільки на папері. Як зазначила голова громадської організації «YES» Валерія Овчарова, якщо молодь буде відчувати свою роль у розвитку громади, бачити, що може впливати на прийняття рішень для змін в ОТГ, вона може залишитися.

Згідно з проведеним у 2017 році соціологічним опитуванням 55,6% молоді з сільської місцевості позитивно сприймають реформу децентралізації, тому варто їх активно залучати. Найпростіший і найдешевший спосіб для цього - наметові табори, які на сьогодні користуються попитом. Про те, які умови необхідні, щоб молодь залишалась у селі, також говорять дані опитування: 61,9% - можливість працевлаштування, 55,6% - наявність заходів і фестивалів, 47% - наявність молодіжних центрів і просторів, 46% - доступне житло для молоді, 26% - неформальна освіта. Частково ці питання можуть вирішуватися завдяки активності самої молоді - через участь у грантових програмах, втілюючи власні проекти, ініціюючи впровадження цільових програм на рівні громади.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?

Компас вкаже напрямок: в Запоріжжі школярі навчаються спортивного орієнтування

Освітній сервіс єДокумент в «Дії»: запитання та відповіді

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 428 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня війни

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць