Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Представники громад вчаться розробляти договори міжмуніципального співробітництва

12 листопада 2018 - 11:40

У Запорізькому Центрі розвитку місцевого самоврядування, створеному за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України, відбувся тренінг, присвячений міжмуніципальному співробітництву та аспектам моделювання співпраці.

Відкриваючи захід, керівник апарату облдержадміністрації Зінаїда Бойко наголосила, що об'єднані територіальні громади мають використовувати весь потенціал для свого розвитку. Малі громади не завжди здатні власними силами вирішити всі питання, але ті ж малі громади мають можливість зробити це спільно, об'єднавши зусилля двох-трьох і навіть більше громад.

- Реформа децентралізації надала громадам повноваження, кошти і можливості, якими треба користуватися. Ви маєте не для когось демонструвати досягнення, а саме для своєї території. При цьому варто звертати увагу не лише на глобальні проекти, а й на, здавалося б, дрібні. Навіть установлений ліхтар на вулиці має значення для людей. Тому облдержадміністрація разом з вами має проаналізувати всі досягнення і показати їх людям, щоб побачили, що реально зроблено. Крім цього, ми хотіли би почути від вас плани на найближчі три роки, бо ви краще розумієте, в чому є потреба. Таким чином буде і простіше планувати проекти, - зазначила Зінаїда Бойко.

Директор Запорізького центру розвитку місцевого самоврядування Олександр Свистун розповів слухачам про європейський досвід міжмуніципального співробітництва, який надає громадам можливість економічно та соціально розвиватися, підтримувати свою спроможність, виходити на нові рівні. Загалом співробітництво покладено в основу створення і розвитку об'єднаних територіальних громад.

У ході практичного навчання представники громад ознайомилися з проектами, які реалізуються за договорами міжмуніципального співробітництва за підтримки коштів ДФРР та міжнародних донорів. Такі проекти дозволяють оптимізувати витрати, дають можливість надавати більш якісні послуги та охоплювати більше коло споживачів цих послуг. Міжмуніципальне співробітництво дає великий економічний ефект. Такі договори - це ефективний інструмент для покращення якості послуг, розвитку інфраструктури, розвитку менеджментського потенціалу, формування ринку споживачів, залучення кваліфікованого персоналу, мобілізації наявних ресурсів.

При цьому  міжмуніципальне співробітництво базується на таких принципах як законність, прозорість і відкритість, рівноправ'я, взаємовигода і взаємна відповідальність за результат. Фінансове забезпечення  співробітництва може здійснюватися за кошти ДФРР, місцевих бюджетів, грантів і програм міжнародної технічної допомоги, внески членів громади.

Радник з питань децентралізації Запорізького ЦРМС Аскад Ашурбеков повідомив, що всього існує п'ять форм договорів міжмуніципального співробітництва (ММС). Найпоширеніша з них в Україні - реалізація спільних проектів. Ця форма не передбачає проведення громадських слухань, тож значно спрощує процедуру. Загалом у Запорізькій області на сьогодні зареєстровано шість договорів ММС.

У ході тренінгу учасники дізналися про юридичні аспекти підписання договорів ММС, а також виконали практичні завдання - по групах розробили проект можливого співробітництва з вирішення питання твердих побутових відходів і полігону, а також  проект щодо діяльності одного на кілька громад інспектора праці, врахувавши всі ризики і переваги.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн