Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Визначено переможців фестивалю фольклорних обрядів та виставки квітів рідного краю

12 листопада 2018 - 15:54

У палаці культури «Орбіта» відбулися два яскравих свята: обласний фестиваль національних фольклорних дитячих колективів «Запорізький Коловрат – 2018» та обласна виставка декоративно-ужиткового та образотворчого мистецтва «Квітуча Україна».

Організатори фестивалю – Департамент освіти і науки облдержадміністрації та Запорізький обласний центр художньо-естетичної творчості учнівської молоді - ставлять за мету залучення учнівської молоді до кращих традицій національного фольклорного мистецтва, громадянського і патріотичного виховання дітей, збереження культурної спадщини  України, подальший розвиток і підтримку талановитих художніх колективів та окремих виконавців.

Заходи проводилися в рамках Всеукраїнського дитячо-юнацького фестивалю народного мистецтва «Смарагдові витоки» та  Всеукраїнської виставки-конкурсу декоративно-ужиткового та образотворчого мистецтва «Знай і люби свій край» та з нагоди  80-ї річниці утворення Запорізької області.

На святі талантів зібралися діти та молодь з усіх куточків Запорізького краю.

- Талановитих дітей Запорізької області об’єднало подвійне свято: свято сонця і квітів. Світ українських традицій нескінченно багатий. Століттями складалася гармонійна система обрядів та вірувань, які на сучасному етапі відроджуються та знову набувають популярності. Назва свята «Коловрат»  означає яскраве сонце, яке наповнює людей енергією, дарує тепло, приносить щастя та всілякі гаразди. З цієї сцени сьогодні лунатимуть щедрівки, колядки, гаївки, русальські, покровські пісні. Учасники представлять різножанрові танці та хороводи. У фойє, відбудеться ще одне свято – обласна виставка декоративно-ужиткового та образотворчого мистецтва «Квітуча Україна». Відвідувачі  можуть ознайомитися з роботами дітей, виконаними у різних техніках: художньої кераміки, вишивки, бісероплетіння, гончарства, живопису та багато інших творчих робіт. Ще раз хочу завірити всіх шановних гостей та батьків – наші діти найталановитіші та найрозумніші!, - привітав учасників заступник директора Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Віктор Захарчук.

Найбільш активними учасниками фестивалю «Запорізький Коловрат» стали: Центр творчості дітей та юнацтва Олександрівського району, Центр дитячої та юнацької творчості Дніпровського району, Запорізький обласний центр художньо-естетичної творчості учнівської молоді, Хортицька національна навчально-реабілітаційна академія, Малобілозерська естетична спеціалізована школа-інтернат ІІ-ІІІ ступенів «Дивосвіт», Запорізька спеціалізована школа-інтернат ІІ-ІІІ ступенів «Січовий колегіум», Запорізька спеціалізована школа-інтернат ІІ-ІІІ ступенів «Козацький ліцей», Матвіївська загальноосвітня санаторна школа-інтернат І-ІІІ ступенів.

Завершилося свято нагородженням переможців.

Диплом І ступеня отримали  12 учасників, диплом ІІ ступеня -  вісім учасників, диплом ІІІ ступеня – п’ять  учасників.

Гран-прі присуджено зразковому художньому колективу вокальному гурту «Березіль»     Запорізької спеціалізованої різнопрофільної школи-інтернату ІІ-ІІІ ступенів «Січовий колегіум».

На виставці декоративно-ужиткового та образотворчого мистецтва «Квітуча Україна» було представлено понад 1000 експонатів, роботи та малюнки із зображенням квітів рідного краю та України, виготовлені в різних техніках: художнє різьблення по дереву; гончарство та художня кераміка; художнє плетіння; ткацтво; в’язання спицями, гачком; художня вишивка; вироби з тіста, шкіри; декоративний розпис; бісероплетіння; ізонитка; графіка; батик; живопис тощо.

На виставці активно представили свою творчість заклади позашкільної освіти,  загальної середньої освіти та заклади освіти обласного підпорядкування Бердянського, Приморського, Приазовського, Новомиколаївського, Василівського, Вільнянського, Токмацького, Веселівського, Запорізького, Більмацького, Великобілозерського, Гуляйпільського, Михайлівського, Оріхівського районів області,   м. Бердянська, Мелітополя, Енергодара, Запоріжжя.

За  рішенням журі обласного конкурсу-виставки авторів кращих робіт було нагороджено дипломами Департаменту освіти і науки облдержадміністрації.

Володарем Гран-прі стала Іванова Єлизавета, вихованка Малобілозерської спеціалізованої естетичної школи-інтернату ІІ-ІІІ ступенів «Дивосвіт».

Переможці обласного фестивалю національних фольклорних дитячих колективів «Запорізький Коловрат – 2018» та виставки декоративно-ужиткового та образотворчого мистецтва «Квітуча Україна» за бажанням можуть взяти участь у Всеукраїнському дитячо-юнацького фестивалі народного мистецтва «Смарагдові витоки» та у Всеукраїнській виставці-конкурсі декоративно-ужиткового та образотворчого мистецтва «Знай і люби свій край». 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна

«Хто подає, той виграє»: завершується відбірковий етап з волейболу серед дівчат

Професійні психологи навчали молодь Запоріжжя дбати про ментальне здоров’я

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 235 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 784-го дня війни

Продовжуємо підтримку наших оборонців – захисникам передали необхідну техніку

Отримав важке поранення, але планує повернутися на передову – історія військовослужбовця Сергія Лаврика

60 років вірності українському кіно: кінотеатр ім. Довженка відзначив ювілей