Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Всесвітній день боротьби з діабетом у Запоріжжі відзначать практичними заняттями

14 листопада 2018 - 08:44

Сьогодні увесь світ відзначає День боротьби із захворюванням на цукровий діабет, метою якого є поширення інформації про те, що діабет – це велика соціальна та економічна загроза для людства. Гостроту проблеми визначає не тільки значне поширення захворювання, але і швидкий розвиток ускладнень, що призводять до інвалідності й смерті пацієнтів.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, за рівнем смертності діабет знаходиться на третій позиції після патології серцево-судинної системи та онкології; на діабет хворий кожен одинадцятий дорослий у світі або близько 3 % населення планети; щороку захворюваність діабетом збільшується на 5-7%, а кожні 12-15 років подвоюється, тому все частіше говорять про неінфекційну епідемію діабету.

На сьогодні цукровий діабет вразив близько 1,5 мільйона українців. У Запорізькій області на цю недугу хворіє 55,2 тис. людей (у місті Запоріжжя - 24,3 тис.), серед яких 9928 інсулінозалежних, у тому числі 386 дітей.

Як повідомили у Департаменті охорони здоров’я облдержадміністрації, пацієнти або люди, що відчувають певні симптоми захворювання, можуть звертатися до свого сімейного лікаря, який відповідно перенаправить пацієнта до лікаря-ендокринолога. На сьогодні у всіх кабінетах ендокринологів та стаціонарних ендокринологічних відділеннях області працюють школи з навчання хворих на цукровий діабет засобам самоконтролю, всі сімейні лікарі забезпечені приладами для виміру глюкози в крові (глюкометрами) та витратними матеріалами до них, де кожен пацієнт може виміряти рівень цукру в крові безкоштовно. Особи без цукрового діабету можуть визначати рівень глюкози в крові не рідше одного разу на три роки (після 45 років), а пацієнти, які мають фактори ризику (надлишкову вагу, артеріальну гіпертензію, близьких родичів, хворих на цукровий діабет) повинні визначати рівень цукру в крові не рідше одного разу на рік для якнайшвидшого виявлення хвороби. У Запоріжжі працює обласний клінічний ендокринологічний диспансер. Крім цього, відділення ендокринології є в Бердянській міській лікарні та  Мелітопольській міській поліклініці №1. 

З метою поліпшення якості надання медичної допомоги хворим на ендокринну патологію та з нагоди Всесвітнього дня боротьби з діабетом 15 листопада о 10.00 у культурно-діловому центрі «Луізіана» відбудеться семінар-нарада для лікарів-ендокринологів «Актуальні питання діабетології».

Крім цього, для пацієнтів, хворих на діабет, 23 листопада о 10.00 у ПК «Орбіта» відбудеться практичний семінар. Головним організатором витупає громадська організація «Діабетик».

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Про пенсії ветеранів-чорнобильців говорили під час круглого столу

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?