Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізький район відкриває свої етнотуристичні ресурси

15 листопада 2018 - 11:40

 У Запорізькому районі сконцентрована значна кількість курганів та могильників, налічується 958 пам’ятників археології, півсотні пам’яток історії, три десятки пам’яток природи. З метою популяризації такого тур-продукту як етнотуризм, привернення уваги мандрівників, сприяння розвитку туризму Департаментом культури, туризму, національностей та релігій  облдержадміністрації організовано прес-тур „Етнотуризм” до Запорізького району.

Учасники туру дізналися чимало цікавого про Запорізький район, побувавши в селах Біленьке, Мар’ївка, де оглянули місцеві храми, відвідали живописні береги Дніпра, піднялися на Тарасову гору. На околицях села Біленьке височать кілька курганів, у яких виявлено поховання доби бронзи (II — початок І тисячоліття до н. е.), скіфського часу (V–IV ст. ст. до н. е.) та кочівників (X–XII ст. ст. н. е.). В одному зі скіфських поховань -  у Товстій Могилі -  знайдено золоті та срібні прикраси, а також бронзові наконечники стріл. Давнє козацьке село Біленьке входило до Кодацької паланки.

В історії Запорізького району переплелися давнина і сучасність. Колись тут проходила частина шляху з варяг у греки, був великий шлях, яким переганяли худобу (досі збереглася частина цієї дороги завширшки 78 метрів). Як розповів місцевий краєзнавець та історик Петро  Кралєв, у ХІХ та на початку ХХ ст.  у селі Біленькому відбувалися великий ярмарок та виставка сільськогосподарської техніки, продавали рекордні обсяги зерна. У 2017 році на березі Каховського водосховища відкрито великий перевантажувальний термінал ТОВ СП „Нібулон”, який вражає своїми масштабами.

Місцеві цікавинки в Запорізькому районі зберігають Канівський сільський історичний музей та Розумівський сільський історичний музей,  музеї в Лукашеві та Степному. Чимало спогадів бережуть історико-архітектурні споруди - комплекс споруд садиби Миклашевських та комплекси споруд поселень колоністів-менонітів (у 1929–1930 роках район мав статус німецького національного).

Радо зустрічають туристів садиби сільського туризму, етносадиби, комплекс „Панська хата” (с. Розумівка), „Етноподвір'я менонітів” (с. Ручаївка), зелені садиби „Аквазоо” в селі Петропіль та „Єнотова хата” у селі Червоний Яр. Біля Григорівки розташоване таємниче „Панське озеро”.

Тож мандрівникам  і любителям зеленого туризму є на що подивитися в Запорізькому районі, є де відпочити. Додатковою привабливістю є те, що дістатися до будь-якого об’єкта з обласного центру можна досить швидко, а місцеві жителі тепло зустрічають туристів. 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області