Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

До 70-річчя обласної лікарні: досягнення трансплантації

15 листопада 2018 - 15:29

У рамках святкування 70-річного ювілею Запорізька обласна клінічна лікарня продовжує проводити цикл актуальних наукових конференцій. На відкритті конференції «Актуальні проблеми трансплантації і донорства органів» побував голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

- Насамперед  хочу привітати колектив обласної клінічної лікарні з ювілеєм. Уже п’ята важлива конференція проводиться на базі нашої обллікарні і кожна з них є знаковою не тільки для нашого регіону, а й для всієї України. Окремо хочу подякувати всім кафедрам Запорізького медичного університету, які навчають майбутніх лікарів саме на бізі обласної лікарні. Нам потрібні фахівці, які допоможуть змінювати Україну на краще. Нині триває медична реформа. Так, вона викликає чимало суперечок, проте можна впевнено казати, що завдяки їй медицина стає  ближчою до людей. Зокрема, в цьому році в Запорізькій області почали роботу над будівництвом амбулаторій у сільській місцевості. Кожна з них буде оснащена окремим авто для лікарів та необхідною технікою. Тож люди мають відчути ті поліпшення, які відбуваються в державі, - підкреслив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Як повідомив головний лікар обласної клінічної лікарні Ігор Шишка, за роки роботи фахівці закладу досягли високого рівня у різних галузях медицини, в тому числі трансплантації органів. Свій накопичений десятиліттями досвід спеціалісти представляють на конференції «Актуальні проблеми трансплантації і донорства органів», яка стартувала сьогодні у Запорізький обласній лікарні.

Відділення трансплантації функціонує в ЗОКЛ уже понад 30 років. За цей час під керівництвом професора, доктора медичних наук, члена-кореспондента НАН України Олександра Никоненка фахівці центру виконали понад 600 пересадок нирки, провели першу в Україні успішну трансплантацію серця і пересадку печінки від трупного донора. Запорізька обласна клінічна лікарня на сьогодні  - єдиний центр трансплантації, де здатні виконати мультиорганний збір органів і протягом однієї доби провести трансплантацію серця, печінки і чотирьох нирок. Обласна лікарня та медична академія післядипломної освіти є єдиною навчальною базою для підготовки трансплант-координаторів і лікарів- трансплантологів. Це свідчить про значні можливості і величезний потенціал команди обласної лікарні.

У рамках науково-практичної конференції, крім запорізьких фахівців, свої напрацювання представили також трансплантологи провідних українських центрів, а також фахівці з Білорусі, Австрії, Туреччини та Німеччини. Учасники заслухали доповіді, присвячені правовим питанням пересадки органів, ролі закону у розвитку трансплантології. Своїм досвідом організації та координації служби трансплантації поділилися білоруські фахівці, які вийшли на передові позиції трансплантації в Європі. Організатори конференції впевнені, що захід дасть можливість знайти нові шляхи розв’язання нагальних проблем і буде значущим для розвитку трансплантології в Україні.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?

Компас вкаже напрямок: в Запоріжжі школярі навчаються спортивного орієнтування

Освітній сервіс єДокумент в «Дії»: запитання та відповіді

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 428 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня війни

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць

Уряд України надає грантову підтримку для розвитку агросектору