Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В Україні створюється універсальний простір для всіх маломобільних груп населення

16 листопада 2018 - 11:37

Під головуванням Віце-прем’єр-міністра – Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадія Зубка та за участю голови Благодійного фонду Петра Порошенка Марини Порошенко відбулося онлайн-засідання Комітету доступності осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури. У заході взяли участь представник Президента України у Верховній Раді України Ірина Луценко та Уповноважений Президента України з прав людей з інвалідністю Валерій Сушкевич.

У Запоріжжі на прямому зв’язку перебували керівник апарату облдержадміністрації Зінаїда Бойко, начальник Управління містобудування та архітектури Олександр Билим, керівник Запорізького обласного конгресу інвалідів Валентина Кононенко та керівники профільних структурних підрозділів ОДА.

Учасники наради обговорили питання, які стосуються положень остаточної редакції проекту ДБН «Доступність будинків і споруд для маломобільних груп населення».

За словами Марини Порошенко, основна відмінність оновлених ДБН полягає в тому, що вони побудовані на основі принципів універсального дизайну та розумного пристосування.

- Цей документ стосується всіх маломобільних груп населення – з порушенням опорно-рухового апарату, з порушеннями зору, слуху та інших нозологій. Наприклад, для незрячих чи осіб з порушеннями зору в проекті ДБН прописано обов’язкове проектування  тактильних і візуальних елементів доступності й аудіопокажчиків. Або для осіб з порушенням слуху будуть запроваджені додаткові системи звукопідсилення й світлові табло, чи організовано сурдопереклад та субтитрування,- зазначила Марина Порошенко.

Уповноважений Президента України з прав людей з інвалідністю Валерій Сушкевич підкреслив необхідність створення не просто окремих елементів безбар’єрності, а універсального простору в Україні, який має бути безпечним, зручним та комфортним.

Як повідомили в Управлінні містобудування та архітектури облдержадміністрації, за результатами проведеного аналізу за дев’ять місяців поточного року в області вже затверджено кошторис робіт для забезпечення доступності осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення у містах обласного значення на суму 6 млн. 987 тис. грн.; у районах області -  на суму 413,758 тис. грн.

Наразі встановлено 26 пандусів, 23 поручні, чотири кнопки виклику, дві тактильні таблички, облаштовано десять автомобільних стоянок. Крім цього, створено базу даних та забезпечено доступ громадськості до них шляхом розміщення їх на офіційних веб-сайтах по всіх містах обласного значення та районах області.

Із 43 територіальних громад, у яких відбулися перші вибори, Воскресенська та Кам’янсько-Дніпровська ОТГ почали проведення аудиту та створення реєстру об’єктів інфраструктури для безбар’єрного доступу маломобільних груп населення громад. На сайтах Чернігівської та Комиш-Зорянської ОТГ розміщено звіти про проведення моніторингу з аудиту, Таврійською ОТГ створено на сайті базу даних.  Чкалівською ОТГ розроблено проектно-кошторисну документацію та заплановано ремонт будівлі загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів у с. Гоголівка, ремонт будинку культури у с. Калинівка, під час якого будуть враховані вимоги щодо безбар’єрного доступу маломобільних груп населення до будівель і приміщень.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Про пенсії ветеранів-чорнобильців говорили під час круглого столу

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?