Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Американський військовий капелан долучився до психологічної реабілітації запорізьких військових та їхніх родин

16 листопада 2018 - 14:12

Для учасників АТО, членів сімей загиблих військових, волонтерів благодійних організацій та військових капеланів області відбулася зустріч з полковником Військово-повітряних сил США (у відставці), капеланом Робертом Гіксом, що стосувалася питань соціально-психологічної реабілітації учасників АТО.

Запоріжжя стало не першим українським містом, де Роберт Гікс, починаючи з 2016 року, проводить тренінги для учасників АТО та їх сімей. Він має 32 роки досвіду військової служби, брав безпосередньо участь у кількох військових операціях, має цінний досвід з питань стресової травматології, фахівець з питань травми після втрати та сімейних відносин у післявоєнний час. Наразі працює викладачем історії та етики в університеті Белхевен в Орландо, має ступінь з психології, теології та національної безпеки. Як офіцер ВПС доктор Гікс  пройшов спеціальну програму військового коледжу ВПС, школу академічних інструкторів, курси управління стресом критичного випадку та старшого капелана. Автор багатьох книг про духовне здоров’я військових та їх сімей, дітей.

Вітаючи учасників заходу, керівник апарату облдержадміністрації Зінаїда Бойко підкреслила, що тільки спільними зусиллями громадських організацій, церкви, влади ми зможемо надати всебічну допомогу військовим.

- Сьогодні я вдячна в першу чергу благодійній організації «Храм», яка запросила до нашої області військового капелана, що має багатий досвід з психологічної й фізичної реабілітації бійців задля того, щоб він поділився практичними порадами з  військовими, їхніми родинами, волонтерами. Варто відзначити, що облдержадміністрацією проводиться велика робота з надання  всебічної реабілітації військових. Зокрема, програмою передбачено фінансування закладів, у яких отримують певні послуги воїни АТО. Запорізька область є пілотною з реабілітації військових за програмою НАТО. Прямо зараз на лікуванні та  відпочинку знаходяться наші військові у приморському закладі оздоровлення «Глорія». Головним завданням наразі ми вбачаємо не залишити без підтримки кожного військового та його родину, які потребують допомоги, - зазначила Зінаїда Бойко.

Принагідно  за особисту мужність та самовідданість, проявлені при виконанні гуманітарних завдань у зоні проведення АТО, посадовець вручила  медаль Президента України «За гуманітарну участь в антитерористичній операції» волонтеру, капелану 36-ї окремої бригади морської піхоти Станіславу Ляховичу. Військовий капелан Роберт Гікс від обласної державної адміністрації  отримав у подарунок енциклопедію Запорізької області.

У ході зустрічі  Роберт Гікс розповів присутнім про свою військову кар’єру, про власний досвід участі у військових подіях та операціях, а також поділився напрацюваннями у сфері соціально-психологічної реабілітації учасників АТО.

- Після довгих років роботи з родинами військових та самими бійцями, що пережили страшні потрясіння, я чітко усвідомлюю алгоритм роботи з такими людьми. Насправді наша робота як військових капеланів полягає не тільки в психологічній реабілітації, ми маємо навчати цих людей, донести до них, що військове мислення, коли потрібно захищати себе, родину, державу, при мирному житті не завжди стає в нагоді. Накопичений власний досвід і те, що я бачив за своє життя, я втілив у невелику програму, яка розділена за групами: окремо для бійців та окремо для людей, що їх оточують. З превеликим бажанням хочу поділитися нею, -  сказав перед початком тренінгу Роберт Гікс.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

386 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області