Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Заклади, у яких захисники України зможуть отримати медичну допомогу під час воєнного стану

28 листопада 2018 - 10:43

У відповідь на агресію Росії Верховна Рада України ратифікувала Указ Президента про воєнний стан. Він триватиме 30 днів - з 28 листопада 2018 року. Міністерство охорони здоров’я України надає роз’яснення, як надаватиметься медична допомога у регіонах країни і куди за потреби можуть евакуювати військових, поліцейських та всіх захисників національної безпеки для отримання спеціалізованої і високоспеціалізованої медичної допомоги.

Доступ цивільного населення до медзакладів та правила отримання медичної допомоги на цей час залишаються незмінними.  Міністерство охорони здоров’я України разом з Міністерством оборони України ухвалили спільний наказ, щоби всі захисники українських кордонів і національної безпеки за потреби могли вчасно отримати необхідну медичну допомогу, зокрема в умовах воєнного стану. Ухвалення цього наказу - необхідний запобіжний крок, який прописує чіткий алгоритм взаємодії обох міністерств і гарантує своєчасне лікування захисників.

У кожній області створено перелік закладів охорони здоров’я, де за потреби готові надати необхідну вторинну (спеціалізовану) та третинну (високоспеціалізовану) медичну допомогу захисникам. Це міські, районні, обласні лікарні, госпіталі, диспансери, а також інститути різного профілю Національної академії медичних наук. У цих закладах військовослужбовці сил оборони зможуть пройти лікування і реабілітацію, а після отримання медичної допомоги - військово-лікарську експертизу.

Ці заклади охорони здоров’я, як і раніше, надаватимуть медичну допомогу жителям області. Водночас тут створено резерв профільних ліжок для прийому військових, запаси лікарських засобів, медичних виробів, донорської крові та її препаратів. Одночасно кожен заклад охорони здоров’я може прийняти щонайменше 10-15 військових.

У Запорізькій області наразі функціонують вісім закладів охорони здоров’я та державних установ НАМН, що залучаються для надання вторинної та третинної медичної допомоги військовослужбовцям. Це: Запорізька обласна клінічна лікарня, Запорізька міська клінічна лікарня екстреної та швидкої медичної допомоги, Багатопрофільна лікарня інтенсивних методів лікування та швидкої медичної допомоги у м. Мелітополь, Бердянське територіальне медичне об’єднання, Запорізький обласний протитуберкульозний клінічний диспансер, Запорізька обласна інфекційна клінічна лікарня, Запорізька обласна клінічна психіатрична лікарня. Усього у цих закладах наявні 4541стаціонарних ліжок та 960 резервних.

За потреби заклади охорони здоров’я будуть підсилені фахівцями необхідної кваліфікації, зокрема з Національної академії медичних наук. Усі медики і фармацевти відповідних відділень закладів охорони здоров’я будуть захищені: відповідно до закону, вони підлягають бронюванню.

 

За матеріалами Урядового порталу

Читайте також

«В кожному населеному пункті має бути острівок соціального оптимізму та стабільності, де буде світло, тепло та можливість спілкуватися», – Іван Федоров про пункти незламності

Міжнародні партнери допоможуть Запоріжжю з облаштуванням укриттів та підземних шкіл

В регіоні допомагають людям подолати наслідки насильства

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі