Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Костянтин Бриль: «Роль жінок у владі стає все важливішою»

6 грудня 2018 - 13:51

Голова облдержадміністрації Костянтин Бриль сьогодні бере участь у форумі «Основні засади рівного економічного розвитку жінок і чоловіків», що відбувається в Києві. Захід проводиться під патронатом Міністерства соціальної політики та Міністерства юстиції України за організаційної участі ГО «Спілка жінок України», ГО «Соціальна справедливість» та ГО «Українські Люди».

Метою форуму організатори ставлять формування ефективної системи співпраці всіх соціальних партнерів, діяльність яких спрямована на забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків у суспільстві, розвиток людського капіталу та забезпечення сталого розвитку регіонів.

На порядок денний форуму винесено основні напрямки державної політики у сфері рівного економічного розвитку жінок і чоловіків, регіональні аспекти реалізації державних ініціатив та важливість симбіотичної участі громадськості та міжнародних партнерів у цьому процесі.

У програмі форуму заплановано три панелі дискусій та 37 спікерів, серед яких представник Президента України у Верховній Раді Ірина Луценко, заступник Міністра соціальної політики України з питань європейської інтеграції Олександра Чуркіна та  інші.
У рамках першої панелі «Державні ініціативи: виклики і можливості» виступив голова Запорізької облдержадміністрації Костянтин Бриль. Він повідомив, що нині в Запорізькій обласній раді представництво чоловіків суттєво перевищує жінок і складає 70%. В облдержадміністрації із шести заступників  голови - двоє жінок.

- Аби вплинути на ситуацію гендерної рівності в Запорізькій області, у 2018 році було призначено радника з гендерних питань при голові обласної ради - Владислава Марченка. Крім цього, по області затверджено 14 уповноважених  осіб з питань забезпечення рівних прав і можливостей чоловіків і жінок у місцевих радах - від обласної до сільських, селищних рад, ОТГ. Моніторинг виборів до 36 громад Запорізької області показав, що нині в регіоні спостерігається тенденція до зменшення чисельності жінок у владі з  60% до 44%. Але хочу зазначити, що у Долинській, Остриківський, Павлівській, Петро-Михайлівський ОТГ жінок – депутаток понад 50%. На поточний момент 20% голів ОТГ Запорізького краю – це жінки. І все важливішою стає роль жінок у владі. Адже вони приділяють увагу врахуванню потреб усіх жителів громади, коли постає питання - куди «потрібніше» виділити кошти:  на ремонт дороги чи на дитячий садок. Не менш важлива і соціальна відповідальність бізнесменів-депутатів. Окремі позитивні результати в Запорізькій області дає плідна співпраця державного та недержавного секторів. Зокрема, на сьогодні реалізується проект «Просування участі жінок у політиці та протидія гендерним стереотипам», які реалізує Фонд «Єдність за майбутнє» у партнерстві з Демократичним інститутом, - підкреслив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Очільник регіону також відзначив, що проблема домашнього насильства і насильства щодо жінок в області стоїть досить гостро, особливо в умовах збройного конфлікту, значна частина чоловіків після повернення додому із зони АТО зазнає складнощів у працевлаштуванні та соціальній адаптації до звичайного життя, що в рази підвищує загрозу насильства  з їх боку щодо членів сімей та родичів. Загалом по Запорізькій області постраждало від домашнього насильства 2886 осіб, з них  2715 жінок.

Для вирішення питання подолання проявів насильства за ознакою статі за рахунок коштів обласного бюджету в м. Запоріжжя створена та сьогодні працює комунальна установа «Запорізький обласний центр соціально-психологічної допомоги», яка надає послуги, у тому числі постраждалим від домашнього насильства. Цей заклад працює цілодобово і розрахований на одночасне перебування до 10 осіб. За 2017-2018 роки послуги у цілодобовому стаціонарі отримали близько 100 осіб, з них 66 дітей.

За рахунок коштів міжнародних організацій, у рамках проектної діяльності громадської організації «Взаємодія», за підтримки Представництва Фонду ООН у галузі народонаселення та Німецького товариства міжнародного співробітництва у м. Бердянськ з 2017 року функціонує притулок для жінок, постраждалих від насильства. За два роки тут допомогу отримали 98 осіб, з них 42 жінки та 56 дітей. Після завершення проектної діяльності Бердянською міською радою планується створити комунальний заклад «Центр надання допомоги постраждалим від насильства в сім’ї»  з відповідним фінансуванням з місцевого бюджету.

За результатами форуму «Основні засади рівного економічного розвитку жінок і чоловіків» відповідні напрацьовані рекомендації буде направлено  Уряду. Адже захід є платформою для дискусії, обміну досвідом та налагодження партнерства між представниками громадянського суспільства, органів державної влади та місцевого самоврядування, медіа, бізнес-середовища.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Учениці гімназії №93 готові до великої волейбольної битви «Пліч-о-пліч»

386 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 762-го дня війни