Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Товариство «Просвіта» відзначає 150-річний ювілей

11 грудня 2018 - 13:37

У грудні 2018 року виповнюється 150 років створення Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка. З моменту свого заснування у 1868 році у м. Львів товариство розпочало широкомасштабну просвітницьку діяльність, зокрема було започатковано видання книжок для народу та підготовку підручників.

Запорізька «Просвіта» з’явилася на теренах області на початку ХХ століття. Тоді програма товариства передбачала діяльність народного театру і кінотеатру, проведення народних свят, з'їздів і краєзнавчих походів, організацію книгозбірень, народних музеїв, публічних читалень, книгарень, друкарень.

Сьогодні в обласному українському музично-драматичному театрі ім. В.Г. Магара відбулись урочистості з нагоди 150-річя заснування культурно-освітньої громадської організації «Просвіта».

Привітали запорізьких «просвітян» народний депутат України і голова Запорізької осередку «Просвіта» Ігор Артюшенко, голова Запорізької облради Григорій Самардак,  заступник голови облдержадміністрації Едуард Гугнін та директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Владислав Мороко. Віддалено «передали вітання» зі 150-річним ювілеєм Президент України Петро Порошенко та голова Верховної Ради України Андрій Парубій.

- Кожна людина має усвідомити не тільки себе у всесвіті, а й себе як частину нації, народності. Перш за все, кожна наша людина  сьогодні має відчувати себе українцем. Знаєте, що саме робить кожного з нас українцем? Це – мова. Саме мова це те, що об’єднує. Тому свого часу у Союзі винищували осередки національних мов, у тому числі й української. Зараз завдання для влади зробити так, щоб кожна людина змалечку знала українську мову, кожен іноземний студент вчив українську мову для навчання тут. Саме ви, просвітяни, і зароджуєте ту національну ідею, якої так бракує багатьом із нас. У цей день бажаю вам сили, здоров’я та натхнення, - побажав Едуард Гугнін. 

Посадовець вручив низці активістів відзнаки Президента – медалі «За гуманітарну участь в антитерористичній операції» Вікторії Камінській, Юрію Макаренку, Анатолію Сердюку. Також Едуард Гугнін нагородив медаллю «За розвиток Запорізького краю» Валентину Єршову, Юрія Щура, Оксану Яценко. Крім цього, почесними грамотами облдержадміністрації було нагороджено запорізьких просвітян Надію Дребот, Ігоря Карташова, Олексія Босейка, Родіона Павлюка, Андрія Рибальченка, Оксану Шопуйло.

Варто зазначити, до цього Указом Президента України було нагороджено  просвітян за вагомий особистий внесок у розвиток національної культури і мистецтва, багаторічну просвітницьку діяльність та з нагоди 150-річчя заснування товариства «Просвіта». Серед них - члена правління Запорізької обласної організації Костянтина Лямцева  орденом «За заслуги ІІІ ступеня».

Після вітальної частини артисти академічного театру імені В.Г. Магара продемонстрували гостям виставу «Вість благая Кобзаря…».

Як повідомили у Запорізькому обласному об'єднанні «Просвіта» ім. Тараса Шевченка, на сьогодні майже в кожному районі діють осередки товариства, а також окремі міські осередки в Енергодарі, Мелітополі, Бердянську. Понад тисяча запорізьких громадян є активними учасниками «Просвіти». У рамках святкування 150-річного ювілею  видано друком книгу про історію запорізької «Просвіти», яка буде презентована до нового року. Також на базі Запорізького національного університету відбудеться науково-практична конференція, присвячена історії та основним здобуткам обласної «Просвіти».

Члени «Просвіти» також беруть активну участь у волонтерському русі, не тільки віддаючи військовим необхідні речі, а й піднімаючи бойовий дух прифронтовими концертами, проводячи просвітницьку роботу серед особового складу військовослужбовців. Запорізька «Просвіта» активно співпрацює з українцями, що опинилися за кордоном, з Товариством української мови міста Чикаго та представниками Світового Конгресу Українців. Ведеться видавнича справа. За останні кілька років активно почали видаватися книжки, присвячені невідомим раніше сторінкам історії та поезії. Голова Запорізького осередку Ігор Артюшенко є співавтором законів, якими встановлено мовні квоти на радіо, на підтримку українського кінематографу, книговидання, армії, закону про українську мову.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Учениці гімназії №93 готові до великої волейбольної битви «Пліч-о-пліч»

386 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 762-го дня війни