Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Державна архітектурно-будівельна інспекція зробила розгляд дозвільних документів прозорим

17 грудня 2018 - 08:46

Одним із  основних принципів діяльності органів Державної архітектурно-будівельної інспекції України є принцип відкритості та прозорості, який посідає важливе місце у зв’язку із своїм впливом і результативністю. Так, Державною архітектурно-будівельною інспекцією України з метою забезпечення прозорості дозвільних процедур у будівництві запущено відкриту систему розгляду дозвільних документів – «Прозора ДАБІ», яка функціонує як онлайн –платформа, за допомогою якої забудовники можуть оперативно відслідковувати, на якому етапі розгляду знаходиться їх документація. Після подачі документів до органу держархбудконтролю вже на наступний день в онлайн режимі можна дізнатися вхідний номер та дату реєстрації звернення. А далі, користуючись сервісом, – кінцевий термін розгляду звернення та результат.

Через систему «Прозора ДАБІ» забудовники також мають безперешкодний доступ до інформації про позапланові перевірки. Кожен забудовник - суб’єкт господарювання зможе отримати інформацію про підстави проведення заходу контролю, видачі направлення на перевірку та кінцевого результату. Це дає можливість впевнитися, що органи держархбудконтролю діють на законних підставах, у межах повноважень та у спосіб,  передбачений Конституцією та законами України.

5 вересня набрав чинності наказ Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства від 3 липня 2018 року №158, яким затверджено порядок узаконення самочинно збудованих об’єктів незначного класу наслідків (СС1). Спрощений механізм з легалізації самобудов поширюється на приватні, садові та дачні будинки, господарські будівлі і споруди загальною площею до 300 м², збудовані у період з 5 серпня 1992 року по 9 квітня 2015 року, а також  на будівлі і споруди сільськогосподарського призначення, збудовані до 12 березня 2011 року. Але тільки в тому випадку, коли самочинні об’єкти збудовані на земельній ділянці відповідного цільового призначення. Штрафні санкції до легалізованих по «амністії» об’єктів не застосовуються. Запровадження нової «будівельної амністії» дасть власникам землі, які збудувалися, але з тих чи інших причин не зареєстрували все по закону, ввести такі об’єкти в експлуатацію за спрощеною процедурою та оформити право власності. При цьому термін дії «будівельної амністії» наразі не обмежений, що надає громадянам більше можливостей скористатися своїм правом.

Також потрібно відзначити прийняття нових державних будівельних норм - ДБН В.2.2-40:2018 “Інклюзивність будівель і споруд”, затверджених наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України № 327 від 30 листопада 2018 року, які вступлять в дію орієнтовно навесні 2019 року.  Встановлені державні будівельні норми є обов’язковими до виконання, а також містять усі необхідні технічні характеристики влаштування елементів безбар’єрності та  конкретні візуальні приклади. Вони покликані забезпечити створення безбар’єрного простору для всіх категорій людей з інвалідністю: з порушеннями опорно-рухового апарату, зору, слуху, розумової діяльності та інших маломобільних груп, людей похилого віку, вагітних жінок, батьків з дітьми тощо.

Таким чином діяльність Державної архітектурно-будівельної інспекції України та її територіальних органів у першу чергу спрямована на захист прав та свобод громадян, що відображається в нововведеннях, які покликані забезпечити недопущення порушення інтересів та  прав  громадян.

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та французьким містом Нант

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Учениці гімназії №93 готові до великої волейбольної битви «Пліч-о-пліч»

386 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 762-го дня війни

Обласна влада опрацьовує оптимальний механізм проїзду між правим і лівим берегами Запоріжжя

Нагороди нацгвардійцям вручив Іван Федоров