Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Здобутки децентралізації покладено в основу Перспективного плану розвитку Михайлівського району

27 грудня 2018 - 13:49

У Михайлівській райдержадміністрації відбулося засідання Ради регіонального розвитку  району. У його роботі взяв участь заступник голови облдержадміністрації Андрій Антонов.

Учасники засідання  проаналізували здобутки  за останні роки, а також обговорили проект Перспективного плану розвитку району на 2019-2021 роки.

Звітуючи про досягнення останніх чотирьох років,  голова райдержадміністрації Олександр Стулень звернув особливу увагу на результати процесу децентралізації.

- На сьогодні в районі  створено три ОТГ: Михайлівську, Плодородненську та Роздольську. Зокрема, Плодородненська сільська рада вже рік пропрацювала в новому форматі та має певні здобутки. Михайлівська селищна та Роздольська сільська ради у 2019 рік вступлять з новим бюджетом та новими повноваженнями. Пришибська селищна рада визначилася з вектором подальшого розвитку, але ще не прийняла ключового рішення, - повідомив посадовець.

У рамках реформування медицини у сільській місцевості з 1 січня 2014 року створено комунальний заклад  «Михайлівський центр первинної  медико-санітарної допомоги» Михайлівської районної ради, який  реорганізовано шляхом перетворення у комунальне некомерційне підприємство «Михайлівський центр первинної медико-санітарної допомоги». Заклад об’єднує 14 амбулаторій сімейного лікаря та чотири фельдшерських пункти у селах Молодіжне, Братське, Нововолодимирівка, Зразкове. У грудні 2017 року при Михайлівському ЦПМСД відкрито цілодобове відділення невідкладної допомоги.

Триває підготовча робота щодо будівництва амбулаторій монопрактики сімейної медицини у с. Роздол та с. Бурчак на умовах співфінансування з державного та місцевих бюджетів, які заплановано збудувати до середини 2019 року. Для кожної планується придбати по одному автомобілю.

Територіальне медичне об’єднання Михайлівського району – вторинна ланка надання медичної допомоги населенню. Крім покращення матеріальної бази (ремонт покрівлі, замінена віконних блоків, придбання обладнання) керівництво закладу працює над удосконаленням якості медичних послуг. Зараз на базі хірургічного відділення територіального медичного об’єднання створюється сучасний центр травматології та ендопротезування крупних суглобів (тазостегнових і коліна) з сучасним обладнанням за підтримки Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації, кафедри ортопедії та травматології Запорізького державного медичного університету, що значно наближає надання цього виду медичної допомоги до населення району.

Активно впроваджується в районі реформа освітнього простору. Так, 2018-2019 навчальний рік першокласники розпочали в умовах Нової української школи, яка передбачає оновлення освітнього середовища та освітнього процесу.

За рахунок субвенції з державного бюджету та  співфінансування районного виділено кошти на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти «Нова українська школа» в сумі  1056,953 грн., з них: державні кошти – 851,297 тис. грн.; кошти районного бюджету та бюджету Продородненськой сільської ради – 205,406 грн.

У 2018 році «Михайлівський НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. - гімназія» реорганізовано в опорний заклад. Це дало можливість отримати в цьому році на умовах співфінансування з обласного та районного бюджетів новий шкільний автобус для підвезення учнів гімназії.

На таких же умовах  придбано  в листопаді 2017 року спеціалізований автобус,  який переданий у безоплатне користування Любимівській селищній раді для підвезення учнів до КЗ «Любимівська ЗОШ І-ІІІ ст.», у 2016 році – Роздольській сільській раді для підвезення учнів до КЗ «Роздольська  ЗОШ І-ІІІ ст.»

Розвиток дошкільної освіти та ліквідація черг у дитячі садки – один із пріоритетів  галузі освіти. У 2016 році на базі КЗ «Плодородненський НВК І-ІІІ ст.» було відкрито додаткову дошкільну групу на 25 місць. У 2018 році відкрито дошкільне відділення для дітей  на базі КЗ «Михайлівський НВК I-II ступенів «ДНЗ ЗОШ». Здійснено  реконструкцію будівлі майже на 1,5 мільйона гривень.

Таким чином, на  базі комунального закладу «Михайлівський НВК І-ІІ ст. «ДНЗ – ЗНЗ» було відкрито три дошкільні групи з проектною потужністю 60 місць. На сьогодні заклад відвідують 80 вихованців. Проте черга на влаштування дітей у заклади дошкільної освіти залишилась.

Знаковим для району було відкриття у 2017 році спорткомплексу «Таврія-Скіф» у с.Високе. Це стало поштовхом для подальшого розвитку  фізкультури і спорту в районі. Вже виготовлено проектно-кошторисну документацію та заплановано на 2019 рік будівництво сучасних футбольних полів у Роздольській та Пришибській школах.

Найбільшим інвестиційним проектом останніх років у районі є будівництво Запорізьким залізорудним комбінатом водогону в с. Тимошівка  протяжністю 42,5 км на суму 33 млн. грн. Наразі тривають перемовини щодо подальшої співпраці та заміни водогону у смт. Михайлівка. 

Заступник голови облдержадміністрації Андрій Антонов наголосив, що під час Ради регіонального розвитку Президент України Петро Порошенко доручив представникам регіональної влади розробити плани перспективного розвитку територій на 2019-2021 роки.

  - Перед регіональною владою поставлено завдання розробити плани перспективного розвитку територій на 2019-2021 роки, обговорити їх із суспільством  і прийняти їх на рівні громад. Кожна територія повинна визначити свої переваги і пріоритети. Закликаючи вас до ухвалення планів розвитку, ми не зазіхаємо на кошти місцевого самоврядування. Це кошти, які ви будете самі визначати, як використовувати. Навпаки – пропонуємо фінансову допомогу в реалізації особливо значимих проектів, - відзначив, підбиваючи підсумки засідання, Андрій Антонов.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також