Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізьких абітурієнтів знайомлять з особливостями ЗНО-2019

9 січня 2019 - 13:47

Про особливості проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2019 році під час брифінгу поінформували директор Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Тетяна Озерова та директор Дніпропетровського регіонального центру оцінювання якості освіти Марина Горбенко-Хвастунова.

Як підкреслила Тетяна Озерова, державна підсумкова атестація з предметів загальноосвітнього циклу у формі ЗНО передбачає для  випускників  закладів загальної середньої освіти три необхідних предмети: один основний – українська мова і література, два – за вибором. Випускники закладів професійно-технічної і вищої освіти (коледжів) у цьому році здаватимуть два предмети: один основний – українську мову, другий – за вибором,  математику або історію України.

Ще однією новацією 2019 року стане можливість пройти сертифікацію і підвищити на 20% свою зарплату на наступні три роки для вчителів початкових класів. У рамках сертифікації педагогам доведеться пройти ЗНО, отримати оцінку відкритого уроку і створити електронне портфоліо.

У 2019 році для вступу до вишу абітурієнт має подати сертифікати ЗНО з трьох конкурсних предметів відповідно до обраної спеціальності. Першим обов’язковим конкурсним предметом є українська мова та література, а другий і третій  відповідно до майбутньої спеціальності  регламентуються додатком до умов прийому у виш.

Марина Горбенко-Хвастунова відзначила, що для вступу на бакалавра (магістра медичного, фармацевтичного, ветеринарного спрямування) прийматимуть сертифікати ЗНО 2017, 2018 та 2019 років, окрім оцінок з англійської, французької, німецької та іспанської мов. З іноземних мов зараховуватимуть лише сертифікати 2018 та 2019 років.

Незначні зміни торкнулися переліку конкурсних предметів за окремими спеціальностями. У більшості випадків посилено роль знань з математики та фізики в оцінюванні знань вступників.

Майбутнім вступникам рекомендують уважно ознайомитися з переліком конкурсних предметів для вступу на навчання до конкретного вишу, щоб обрати ті предмети для  ЗНО, які дійсно будуть потрібні. Таких предметів, крім основного, можна обрати три.

Загалом ЗНО у 2019 році буде проведено з 11 навчальних дисциплін: української мови і літератури, історії України, математики, біології, географії, фізики, хімії, англійської, іспанської, німецької та французької мов.

Розпочинається основна сесія ЗНО 21 травня тестуванням з математики, закінчується 13 червня тестуванням з хімії. Реєстрація на основну сесію ЗНО триватиме з 5 лютого до 25 березня.

Посадовці звернули увагу, що в 2019 році особи з порушеннями зору матимуть можливість пройти ЗНО з української мови і літератури, математики, історії України та біології, бо сертифікаційні роботи будуть надруковані рельєфно-крапковим шрифтом Брайля.

Крім цього, буде  апробовано технологію проведення ЗНО для осіб із глибокими порушеннями зору, яка передбачає використання комп’ютерної техніки та спеціальних програмних засобів для сліпих і слабозорих людей. Апробація відбудеться під час додаткової сесії ЗНО з української мови і літератури, математики, історії України та біології.

Вчора почалася реєстрація на пробне ЗНО. Це добровільне тестування осіб, що проводиться з метою ознайомлення всіх охочих з процедурою зовнішнього незалежного оцінювання, структурою та змістом тестового зошита, порядком доступу до пункту тестування та робочого місця. Реєстрацію  на  пробне  ЗНО   буде завершено 31 січня 2019 року. Під час пробної сесії абітурієнти 16 березня будуть складати тестування з української мови та літератури, 23 березня –  з історії України, математики, біології, географії, фізики, хімії, англійської, іспанської, німецької та французької мови.

Пробне зовнішнє незалежне оцінювання є платною послугою для учасників. Вартість одного тестування для одного учасника у 2019 році складає 136 грн. 50 коп.

 За перший день на проходження пробного тестування зареєструвалися 136 учасників.

За словами Тетяни Озерової, на основну сесію ЗНО очікується близько 14 тисяч учасників із Запорізького регіону.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та французьким містом Нант

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Учениці гімназії №93 готові до великої волейбольної битви «Пліч-о-пліч»

386 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 762-го дня війни

Обласна влада опрацьовує оптимальний механізм проїзду між правим і лівим берегами Запоріжжя

Нагороди нацгвардійцям вручив Іван Федоров