Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

На підприємствах постійно проводиться моніторинг дотримання роботодавцями законодавства

17 січня 2019 - 14:32

Фахівцями Головного управління Держпраці області проводиться постійна робота щодо дотримання законодавства про працю в частині атестації робочих місць за умовами праці на підприємствах, установах та в організаціях області.

Упродовж року відділом експертизи Головного Управління проведено аналіз 33 підприємств. На підставі звернень працівників проведено дві інспекційних відвідування підприємств.

Під час проведення заходів перевірено порядок проведення атестації робочих місць, а також дотримання роботодавцями порядку надання пільг та компенсацій за роботу в несприятливих умовах праці.

У ході перевірок виявлено порушення Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці на 19 підприємствах, з яких у п’яти не проведено атестацію робочих місць за умовами праці, на чотирьох - порушено термін проведення атестації робочих місць.

На семи підприємствах виявлено порушення порядку надання працівникам пільг та компенсацій. Зокрема, чотири випадки стосуються не надання молока або інших рівноцінних харчових продуктів; два випадки щодо щорічних додаткових відпусток за роботу із шкідливими та важкими умовами праці; у двох випадках недотримання скороченої тривалості робочого; та один випадок щодо доплат за умови праці.

За результатами проведених аналізів стану дотримання законодавства про працю усім підприємствам та установам видано довідки. За результатами інспекційних відвідувань складено два акти, роботодавцям видано два приписи про усунення виявлених порушень, які виконано в установлені терміни.

Посадовим особам підприємств, установ надано рекомендації щодо усунення виявлених порушень шляхом приведення у відповідність до чинного законодавства, проведено роз’яснювальну бесіду щодо недопущення й надалі порушення норм законодавства про атестацію робочих місць та передбаченої законом можливої відповідальності за порушення трудового законодавства.

Спеціалісти постійно надають підприємствам, установам, організаціям роз’яснення з питань проведення атестації робочих місць за умовами праці, порядку надання щорічних додаткових відпусток за роботу із шкідливими і важкими умовами праці, доплат за умови праці, скороченої тривалості робочого тижня тощо як усно, так і письмово. Так, у 2018 році надано 71 письмове роз’яснення на звернення підприємств та дев’ять відповідей на звернення громадян.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

В регіоні допомагають людям подолати наслідки насильства

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області