Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Незабаром в області запрацює комісія з реабілітації жертв репресій

30 січня 2019 - 11:44

На виконання Закону України «Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років» триває формування регіональної комісії з реабілітації.

ЇЇ мета – зібрати документи, що допоможуть повернути добре ім’я нашим співвітчизникам, яким відмовили у реабілітації за радянських часів та у перші роки незалежності України. Остаточне рішення про реабілітацію або визнання людей потерпілими від репресій буде приймати Національна комісія при Українському інституті національної пам’яті.

Новий закон стосується учасників Української революції 1917-1921 років, селянських повстань 1920-1930-х років, жертв Великого терору та воїнів Української повстанської армії.

Окрім цього, у правах відновлюються рідні і близькі репресованих, діти та дружини «ворогів народу», що перебували на спецпоселеннях у Казахстані, Сибіру та на Далекому Сході.

До складу комісії входить 11 осіб, яких делегує Уповноважений Верховної Ради з прав людини, Український інститут національної пам’яті, обласна рада, Держархів, територіальні підрозділи Нацполіції, СБУ та прокуратури. До них приєднаються чотири представники наукових установ та громадськості, яких визначать жеребкуванням.

Інтерес до роботи комісії вже виявили фахівці Запорізького національного університету, обласного краєзнавчого музею, товариства «Просвіта» та дослідницького центру «Спадщина». Заявки приймаються до 12 лютого 2019 року. 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

«В кожному населеному пункті має бути острівок соціального оптимізму та стабільності, де буде світло, тепло та можливість спілкуватися», – Іван Федоров про пункти незламності

Міжнародні партнери допоможуть Запоріжжю з облаштуванням укриттів та підземних шкіл

В регіоні допомагають людям подолати наслідки насильства

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі