Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізьким бджолярам уперше надається державна підтримка

30 січня 2019 - 15:35

Питання підтримки галузі бджільництва в регіоні порушили учасники  робочої зустрічі, яку провів заступник голови облдержадміністрації Олександр Бабанін.

До фахового обговорення долучилися голова постійної комісії з питань агропромислового комплексу та сільськогосподарського виробництва  обласної ради Катерина Луценко, керівники та представники громадських організацій, зокрема Запорізької обласної спілки пасічників «Таврійський мед»,  обласного благодійного товариства бджолярів, спілки пасічників Запорізької області, Клубу «Сучасна пасіка» Мелітопольського району, обласної асоціації фермерів та приватних землевласників, союзу сільгосптоваровиробників Запорізької області та обласної ради роботодавців агропромислового комплексу.

Мова йшла про  здобутки  галузі бджільництва, ситуацію на внутрішньому та світовому ринках меду, перспективах експорту.

Чимало уваги було приділено практичним питанням, таким як запобігання захворюваності бджіл,  застосування пестицидів та агрохімікатів для упередження отруєння бджіл, обов’язкова реєстрація пасік у місцях їх розташування та своєчасне повідомлення пасічників при застосуванні небезпечних препаратів відповідно до норм чинного законодавства України, підвищення рентабельності бджільництва, кооперації пасічників тощо.

Про перспективність галузі свідчить те, що Таврійський державний агротехнологічний університет отримав ліцензію на навчання робітничій професії «бджоляр» і з вересня минулого року заклад розпочав підготовку фахівців за різними формами навчання.

Директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації  Андрій Поляков ознайомив  учасників робочої зустрічі  з програмою державної підтримки  галузі бджільництва. Варто зазначити, що така підтримка суб’єктам господарювання, які здійснюють господарську діяльність у галузі бджільництва, надається вперше.

Присутнім також було доведено методичні рекомендації щодо правового регулювання бджільництва та використання засобів захисту рослин, які розроблені  всеукраїнським об’єднанням «Спілка пасічників України» спільно з Міністерством аграрної політики та продовольства України. Ці методичні рекомендації будуть корисними пасічникам, агровиробникам та органам місцевого самоврядування.

Також було наголошено на необхідності застосування електронного інструменту «ГРАНД ЕКСПЕРТ» - це система моніторингу процесу хімічної обробки рослин, яка дозволяє миттєво й безкоштовно оповістити бджолярів про планову обробку рослин.

Представники Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області поінформували  про заходи щодо запобігання захворюваності бджіл, лабораторного дослідження та обов’язкової реєстрації пасік у місцях їх розташування.

Підсумовуючи результати  робочої зустрічі, Олександр Бабанін зазначив, що стабілізація та подальший розвиток галузі бджільництва є перспективним напрямком економічного розвитку регіону,  що дає можливість створення нових робочих місць, поліпшення добробуту і підняття життєвого рівня сільського населення області.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

386 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області