Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

«Музейний вісник» відкриває нові сенсації Запорізького краю

8 лютого 2019 - 15:20

У Запорізькому обласному краєзнавчому музеї  відбулася презентація нового випуску щорічника  «Музейний вісник» № 18. Це популярне серед науковців, краєзнавців, любителів історії видання виходить коштом обласного бюджету та за підтримки Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації,

Учасників заходу та авторів збірки привітали директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Владислав Мороко та директор Запорізького обласного краєзнавчого музею Михайло Мордовський.

Збірка містить праці вчених, які розглядають окремі проблеми археології, краєзнавства та історії України, а також вводять у науковий обіг експонати з колекції Запорізького обласного краєзнавчого музею та інших музеїв країни. Автори статей «Музейного вісника» ознайомили присутніх зі своїми дослідженнями, серед яких є справжні сенсації. Це, зокрема, стаття Георгія Шаповалова про тризуб як символ, який використовувався в якості знака влади ще з часів Боспорського царства; знахідки Володимира Ліннікова про історично підтверджену дату заснування міста Запоріжжя; матеріал Михайла Мордовського про діяльність УПА в нашому місті, зокрема на будівництві Дніпрогесу тощо.

Традиційно матеріали, що публікуються, об’єднуються в такі розділи: музеєзнавство, археологія, історія, інформація, рецензії, хроніка. В розділі «Музеєзнавство» А. Шевцов розповідає про унікальні народні картини «Козак Мамай» з колекції Запорізького обласного краєзнавчого музею, акцентуючи увагу на тексти, які супроводжують картини. О. Чайка у своїй статті «Дерев’яні побутові вироби селян Півдня України» дає огляд експонатів, розміщених в експозиції музею «Край у кінці XVIII – першій половині XIX ст.» та техніку обробки деревини. Т. Деркач розглядає у своїй роботі місцезнаходження гіпаріонової фауни сармату в Запорізькій області. Методику роботи музеїв з дитячими групами описує у своїй статті «Я – музейник! Світ музейних професій» І. Коробова. Проблемам макетування оборонних споруд у музеях присвячена стаття С. Пустовалова і Л. Чухра. Про унікальну знахідку графіті Українського тризуба 30 – 40-х рр. у м. Запоріжжі розповідають О. Бєлов та Г. Шаповалов.

Розділ «Археологія» розпочинається зі статті З. Попандопуло, яка розкриває одну зі сторінок археологічних досліджень на території Запоріжжя у 1937 р. Основою праці стали щоденники та спогади учасника експедиції, відомого археолога Ф. Камінського. В. Самар і А. Антонов продовжують публікувати матеріали Східної археологічної експедиції про розкопки курганів біля с. Благовіщенка Більмацького (тоді Куйбишевського) району. О. Сєкерська аналізує археозоологічні матеріали з розкопок мезолітичного поселення Мельнична Круча у 2017 р. А. Волков описує методи використання квадрокоптерів для пошуку наземних маркерів у археології.

Найбільшим у «Музейному віснику», як  завжди, є розділ «Історія». Стаття М. Мордовського присвячена Дніпровському водному шляху як одному з основних для доставки корабельного лісу для будівництва військово-морського флоту на Чорному морі у кінці XVIII ст. В. Стойчев продовжує дослідження історії палацового комплексу маєтку «Васильєво». В цьому номері з’явилася стаття А. Мариніна, яка присвячена дворянським родинам Олександрівського повіту. В статті В. Харлана проведена локалізація містобудівних утворень різних часів на території м. Оріхова. О. Власов розглядає період Української революції, використовуючи спогади учасників Білого руху, які влітку – восени 1920 р. брали участь у військових діях у районі о. Хортиці. П. Кравчук публікує повний текст стенограми громадського огляду проектів Дніпровської ГЕС у січні 1930 р. В. Лінніков у своїй роботі формулює власні  висновки про дату заснування м. Запоріжжя.

У розділі «Інформації» розповідається про головні події в житті музею останнім часом. Мова йде про відкриття нової експозиції «Меблі в інтер’єрах кінця XIX – початку XX ст. (С. Козиряцька), проведення виставок, різноманітних масових заходів, майстер-класів, участь у фестивалях, форумах, семінарах, презентаціях  тощо (Ф. Пересипкін, Л. Єрохіна, В. Водоп’ян).

Тематика публікацій «Музейного вісника» різноманітна, серед авторів -доктори і кандидати історичних наук, досвідчені дослідники і молоді науковці, але всі вони об’єднані прагненням поділитися з читачем своїми здобутками в галузі історії. У збірнику опубліковано статті авторів з України, США та Росії. Видання буде цікавим як для фахівців та студентів, так і для широкого загалу громадян.

 

Департамент інформації та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць

Уряд України надає грантову підтримку для розвитку агросектору

Запальний черліденг: запорізькі дівчата відточують свою майстерність

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 514 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 789-го дня війни

«До нас приїжджають діти з сусідньої області, адже в нас є укриття, а значить – можливість навчатися офлайн», – директорка однієї зі шкіл Запорізького району

Понад 10500 ноутбуків отримали школярі Запорізької області від ЮНІСЕФ

Понад 200 коптерів та іншої техніки передали військовим на Запорізькому напрямку

«У Збройних силах України повинна бути гендерна рівність», – 29-річна Катерина вирішила приєднатися до захисників