Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Костянтин Бриль: «Вирішення ситуації з ліквідації аварії колектора у Бердянську я тримав на контролі з перших днів виникнення»

12 лютого 2019 - 10:48

На цьому голова облдержадміністрації Костянтин Бриль наголосив під час он-лайн наради, що відбулася за участю заступників голови ОДА, керівників структурних підрозділів облдержадміністрації та її апарату.

Обговорення ходу виконання доручення голови ОДА щодо ліквідації аварії каналізаційного трубопровода у м. Бердянськ стало першим питанням порядку денного.

- Вирішення ситуації з ліквідації аварії каналізаційного колектора у м. Бердянськ я тримав на контролі з перших днів її виникнення. Ця аварія отримала класифікацію регіонального рівня. І хоча після першої аварії водопостачання у Бердянську було частково відновлено вже 1 лютого, та 3 лютого відбувся повторний обвал. Тож до подолання наслідків аварії приєдналася чимала кількість фахівців, яким хочу подякувати за роботу, - зазначив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Як доповів заступник голови облдержадміністрації Віктор Скобліков, у ніч з 27 на 28 січня цього року в Бердянську навпроти Святомиколаївського храму сталася аварія на головному міському каналізаційному колекторі діаметром 1000 мм по Мелітопольському шосе з обвалом верхнього склепіння залізобетонного каналізаційного трубопроводу в чотирьох місцях. Цей об’єкт є головним міським колектором, який транспортує до 80% стоків усього міста. Внаслідок цих подій була порушена робота всієї каналізаційної системи м. Бердянськ. За оцінкою експертів,  аварія сталася внаслідок газової корозії верхнього склепіння залізобетонного каналізаційного трубопроводу.

Через відсутність умов транспортування стоків, для зменшення кількості скиду стічних вод було припинено  водопостачання окремих районів міста. З 21.00 27 січня без централізованого водопостачання залишилися 60% населення міста (близько 69 тисяч осіб). Для них було організовано централізований підвіз води силами виконавчого комітету Бердянської міськради, військових частин, підприємств та підприємців міста.

Загалом  у період з 27.01.2019 по 4.02.2019 відбулося обрушення колектора на дев’яти ділянках. Для запобігання виникненню екологічної катастрофи і недопущення розливу стоків територією міста та акваторією Азовського моря,  забезпечення  безперебійного відведення міських стоків  працівниками  КП «Бердянськводоканал» виконано монтаж тимчасового вузла перекачки стоків по напірному трубопроводу діаметром 325 мм довжиною орієнтовно 1000 м. Для усунення аварії були задіяні техніка та аварійні бригади ПрАТ «АК «Київводоканал» та підприємств м. Бердянськ: ТОВ «СП АЗМОЛ-БІПІ» та ПрАТ «Бердянський райагропостач».

Продовжуючи тему, заступник голови облдержадміністрації Андрій Антонов додав, що аварійна ситуація на скидному каналізаційному колекторі проявила певні труднощі в роботі органів місцевого самоврядування. Тому на виконання доручення голови облдержадміністрації  була терміново сформована та направлена до м. Бердянськ група фахівців, до якої увійшли представники департаментів: з питань цивільного захисту населення, економічного розвитку та ГУ ДСНС України у Запорізькій області. Вони вивчили ситуацію та надали методичну допомогу. В підсумку було терміново опрацьовано відповідні матеріали і 6 лютого 2019 року  проведено позачергове засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Нині у Бердянську зведено обвідний колектор, який тимчасово виконуватиме функцію зламаної мережі. Водопостачання для всіх споживачів м. Бердянськ відновлено о 15.00 6 лютого 2019 року. Наразі постало питання щодо відновлення головного каналізаційного колектора міста.

На виконання робіт з ліквідації аварії з міського бюджету м. Бердянськ було виділено 300 тисяч гривень та прийнято рішення про виділення з резервного фонду міського бюджету 1,5 мільйона гривень.

- Для того, щоб каналізаційна система м. Бердянськ функціонувала без аварій, з резервного фонду обласного бюджету виділяється 1 млн. грн. Також прийнято рішення про клопотання перед центральними органами виконавчої влади щодо виділення коштів з резервного фонду державного бюджету в обсязі 37,8 млн. грн. на виконання першочергових робіт із запобігання виникненню надзвичайної ситуації, яка пов'язана з руйнуванням самопливного колектора  у м. Бердянськ, - повідомив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Очільник регіону також наголосив, що при розробленні перспективних планів територій необхідно планувати в усіх містах оновлення колекторів. Так було зроблено останніми роками в Мелітополі, де не тільки поміняли колектор, а й відновили дорожнє покриття над ним. Адже на більшості територій каналізаційна мережа дуже стара.


Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн