Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Місцевим органам влади поставлено завдання щодо підготовки та проведення виборів Президента України в Запорізькій області

12 лютого 2019 - 11:42

Окремою темою апаратної он-лайн наради, що відбулася під керівництвом голови облдержадміністрації Костянтина Бриля, стало якісне забезпечення виборчого процесу та завдання органів місцевої влади на  період підготовки та проведення виборів Президента України 31 березня 2019 року.

Як повідомила керівник апарату облдержадміністрації Зінаїда Бойко, постановою Центральної виборчої комісії затверджено календарний план основних організаційних заходів з підготовки та проведення чергових виборів Президента України 31 березня 2019 року. Відповідно до плану та згідно з виборчим законодавством на органи місцевої влади покладаються завдання з відведення місць та обладнання стендів, дошок оголошень у людних місцях для розміщення передвиборчої агітації (до 30 грудня 2018 року); внесення до окружної виборчої комісії подань щодо утворення спеціальних виборчих дільниць на тимчасовій основі (до 23 лютого включно); забезпечення згідно з календарним планом підготовки та уточнення списків виборців органами ведення Державного реєстру виборців. Щодо сприяння виборчим комісіям у реалізації їх повноважень органи місцевої влади мають забезпечити:

  • надання їм необхідних приміщень відповідно до нормативів, що встановлюються  законом та прийнятими відповідно до нього актами Центральної виборчої комісії;
  • забезпечення їх охорони, а також охорони виборчих бюлетенів та іншої виборчої документації;
  • надання згідно із встановленими Центральною виборчою комісією нормами транспортних засобів, засобів зв’язку, обладнання, інвентарю, оргтехніки. 

- Звертаю увагу, що на органи влади також покладається забезпечення належних умов для роботи офіційних іноземних спостерігачів та засобів масової інформації. Все це стосується й об’єднаних територіальних громад. Ви отримали досить значний статус у системі влади і це накладає на вас додаткову відповідальність. Нині на території Запорізької області утворено дев’ять  одномандатних виборчих округів – із 74-го по 82-ий. Загалом в області 1122 виборчих дільниці, утворених на постійній основі. В їх числі: 1057 звичайних та 65 спеціальних. На сьогодні у Запорізькій області органами ведення Державного реєстру виборців зареєстровано 1 356 987 виборців, у тому числі  1,2% виборців, які не здатні самостійно пересуватися. Ми вже не вперше організовуємо на своїх територіях вибори. Як правило, всі завдання влади в них ідентичні. Тому пропоную звернутися до досвіду попередніх виборів, проаналізувати недоліки та нештатні ситуації, зробити висновки  і врахувати їх у роботі під час виборчого процесу, - підкреслив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Керівник апарату облдержадміністрації Зінаїда Бойко зазначила, що до 12 березня будуть утворені дільничні виборчі комісії звичайних та спеціальних виборчих дільниць. Склад дільничних виборчих комісій формується відповідно до вимог виборчого законодавства та постанов Центральної виборчої комісії. Тож для роботи дільничних виборчих комісій необхідно виділити приміщення згідно з вимогами ЦВК, надати згідно із встановленими  нормами транспортні засоби, засоби зв’язку, обладнання, інвентар, оргтехніку. Вся ця робота знаходиться на контролі облдержадміністрації.

Керівник апарату облдержадміністрації Зінаїда Бойко також звернула увагу учасників наради на необхідність забезпечення безперебійної роботи телефонних ліній на виборчих дільницях і в приміщеннях, де працюють окружні виборчі комісії. Адже останнім часом почастішали випадки вандалізму і викрадення телефонних кабелів, що може поставити під загрозу стабільну роботу виборчих комісій. Це питання повинно бути на посиленому контролі у місцевих органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, місцевих відділеннях ПАТ «Укртелеком» у тісному контакті з правоохоронними органами.

- Окремо акцентую увагу на тому, що органи влади не повинні втручатися у виборчий процес, лише у межах повноважень повинні забезпечувати його безперебійне проходження. Ви не є суб’єктами виборчого процесу, але законодавством перед вами поставлено одне з найважливіших і відповідальніших завдань – матеріально-технічне забезпечення роботи виборчих комісій та створення умов для них. Усім учасникам виборчого процесу необхідно забезпечити максимально рівні умови для конкуренції всіх кандидатів у президенти України. Всі дії місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування Запорізької області повинні бути спрямовані на забезпечення чесних і прозорих виборів. На території області необхідно вживати всі передбачені законом заходи щодо запобігання розповсюдженню неправдивої інформації про кандидатів у президенти України, припиняти будь-які спроби тиску на громадян, засоби масової інформації, представників бізнесу, керівників державних та комунальних установ та організацій. Виборчий процес триває, і нам необхідно спільними зусиллями забезпечити його проходження без зайвого ажіотажу, виважено і стабільно: громадський  порядок підтримувати на належному рівні, а ситуацію в області – спокійною і прогнозованою, - наголосив Костянтин Бриль.

Очільник регіону також нагадав, що за добу до голосування необхідно видалити всю передвиборчу агітацію і в останній день перед виборами забезпечити на своїй території відсутність будь-якої агітації («день тиші»). Безпосередньо в день голосування треба забезпечити контроль за всіма системами життєзабезпечення територій: електро-, водо-, теплопостачання, зв'язок, транспорт повинні функціонувати без збоїв. Служби, що забезпечують роботу цих систем, мають працювати в  режимі повної готовності усунути всі можливі нештатні ситуації. Влада на місцях також відповідальна за своєчасне відкриття виборчих дільниць, громадську безпеку та порядок, охорону виборчих дільниць,  безпечну доставку виборчих бюлетенів до окружних виборчих комісій.


Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області