Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізька область покращила показники у впровадженні реформи децентралізації влади

13 лютого 2019 - 12:41

Мінрегіоном України внесено зміни до параметрів рейтингу областей щодо формування спроможних громад. Відтепер у рейтингу не враховується кількість створених об’єднаних громад в області, а у показниках чисельності населення та площі враховуються дані не лише ОТГ, а й міст обласного значення. Також на місце регіону у рейтингу впливає кількість районів в області, де не відбуваються процеси об’єднання, а також кількість міст обласного значення, до яких приєдналися сусідні громади. Тож рейтинг відображає спроможність регіону до розвитку територій.

Відповідно до моніторингу процесу децентралізації влади та реформування місцевого самоврядування, який щомісяця проводиться Мінрегіоном, за станом на 10 лютого 2019 року змінилася п’ятірка областей – лідерів з формування спроможних громад. За новими параметрами на перше місце в рейтингу повернулася Житомирщина, друге місце посідає Дніпропетровщина, яка минулого місяця була лише на восьмій позиції. Запорізька область залишається в «зеленій» зоні лідерів децентралізації та посідає у рейтингу ІІІ місце. Замикає п’ятірку Хмельниччина.

За оновленими критеріями моніторингу Запорізька область посідає перші місця за кількома показниками.

Так, аналізуючи результати досліджень реалізації завдань реформи, варто відзначити позитивні (сильні) сторони Запорізької області, насамперед за параметром «Площа спроможних громад» (об’єднані територіальні громади, міста обласного значення) (65,3%) - І місце, «Кількість районів у області, де не утворено ОТГ і відсутні територіальні громади, що не приєдналися до ОТГ чи МОЗ» (0%) - І місце, за показником «Покриття перспективними планами території області» (100%) - І місце, «Кількість територіальних громад, що не об’єдналися та не приєдналися» (35,8%) - ІІ місце.

В Управлінні містобудування та архітектури облдержадміністрації повідомили, що в області триває робота щодо посилення спроможності утворених ОТГ, у тому числі за рахунок збільшення чисельності населення тих ОТГ, у яких кількість населення менше п’яти  тисяч осіб, а це 25 із 52 ОТГ, утворених в області. Одним із можливих шляхів вирішення цього питання є приєднання суміжних громад до ОТГ.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області