Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Погашення боргів із заробітної плати працівникам «ЗТМК» на 90% розв’яже проблему заборгованості по області

13 лютого 2019 - 16:24

На цьому наголосив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль під час засідання обласної комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати та інших соціальних виплат, додержання мінімальних гарантій в оплаті праці та легалізації заробітної плати. У заході взяли участь представники відділення Національної служби посередництва і примирення в Запорізькій області, керівники територій,  підприємств,  профільних департаментів  облдержадміністрації.

За даними Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації, підприємствами-боржниками  у 2018 році виплачено заборговану заробітну плату в сумі 181 млн. грн. Та незважаючи на вжиті заходи, загальна сума заборгованості із заробітної плати по області впродовж минулого року зросла на 63,9 млн. грн. або на 51% у порівнянні з початком року. За станом на 01.01.2019 сума боргу працівникам склала 190,3 млн. грн.

Динаміка погашення боргів із заробітної плати в області продовжує визначатися ситуацією на 45 підприємствах державного сектору економіки, які накопичили боргів на 159,9 млн. грн., що становить 84% від загальної суми заборгованості по області.

Заборгованість із виплати заробітної плати на економічно активних підприємствах за підсумками 2018 року збільшилася на 29,6 млн. грн. або на 26,6 % та складає 141 млн. грн.

При цьому, найбільшими боржниками серед економічно активних підприємств залишаються суб’єкти господарювання державного сектору економіки, що підпорядковані: Фонду державного майна України -  22 структурні підрозділи ПАТ «Запоріжжяобленерго» із сумою 122,2 млн. грн.; Міністерству регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України - два підприємства з сумою 19,4 млн. грн. (ЗДП «Кремнійполімер» - 15,1 млн. грн., ДП «ДПІ «Запоріжцивільпроект» - 4,3 млн. грн.); Державному агентству автомобільних доріг України - 13 структурних підрозділів ДП «Запорізький облавтодор» із заборгованістю 4,7 млн. грн.;  ДК «Укроборонпром» - ЗДП «Радіоприлад» із сумою 8,4 млн. грн.; Міністерству економічного розвитку і торгівлі України  – ДП «Мелітопольський завод «Гідромаш» із сумою 2,4 млн. грн., яке має невиплачений підтверджений ПДВ у сумі 5,4 млн. грн; Міністерству інфраструктури України – «Запорізький центр льотної підготовки ім. маршала авіації О.І. Покришкіна» із сумою 513,6 тис. грн.; Державній службі України з нагляду за забезпеченням безпеки авіації  – ДП «Аеропорт Бердянськ» із сумою 512,4 тис грн. тощо.

Заборгованість на підприємствах, що знаходяться у процедурах відновлення платоспроможності або визнання боржника банкрутом, протягом 2018 року збільшилася на 33 млн. грн. або вдвічі і становить 47,8 млн. грн. Серед цієї статистичної групи суб’єктів господарювання 51,4% (24,6 млн. грн.) боргів припадає на п’ять  підприємств державного сектору економіки: ЗДП «Кремнійполімер» (15,1 млн. грн.), ЗДП «Радіоприлад» (8,4 млн. грн.), ДП «Аеропорт Бердянськ» (512,4 тис. грн.), ДП «Запорізький облавтодор» (542,4 тис. грн.),  ПАТ «Азовські мастила і оливи» (19 тис. грн.).

Підприємства приватної форми власності заборгували 30,1 млн. грн.  або 15,8% від загальної суми боргів по області, комунальної власності – 340,1 тис. грн. (0,2%).

У територіальному розрізі найбільші суми боргів із заробітної плати накопичені на підприємствах м. Запоріжжя (120,4 млн. грн. або 63,3 % від загальної заборгованості по області), м. Мелітополь (20 млн. грн. або 10,5%) та м. Бердянськ (7,8 млн. грн. або 4,1%). На трьох територіях області відсутні підприємства, які мають заборгованість із заробітної плати (м. Енергодар, Бердянський та Великобілозерський райони).

При цьому заборгованість із виплати заробітної плати працівникам бюджетної сфери за інформацією органів місцевої влади на 01.01.2019 відсутня.

Забезпечення своєчасності виплати заробітної плати та погашення заборгованості з неї, а також додержання мінімальних гарантій в оплаті праці та легалізації заробітної плати  залишається пріоритетом діяльності комісії й у 2019 році.

- Хочу наголосити, що ми проводимо наради не заради балачок, а для того, щоб вирішити проблемні ситуації. За всіма цифрами стоять сім’ї та долі людей. Уже котрий рік поспіль найбільш проблемними залишаються борги працівникам ТОВ «ЗТМК» та «Запоріжжяобленерго». При цьому ЗТМК своїми боргами за собою тягне й обленерго. Тож вирішивши питання з боргами ЗТМК, ми розв’яжемо 90% усієї заборгованості в області. Тому ми маємо приймати рішення, а не просто звітувати один перед одним, - підкреслив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна

«Хто подає, той виграє»: завершується відбірковий етап з волейболу серед дівчат

Професійні психологи навчали молодь Запоріжжя дбати про ментальне здоров’я

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 235 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 784-го дня війни

Продовжуємо підтримку наших оборонців – захисникам передали необхідну техніку

Отримав важке поранення, але планує повернутися на передову – історія військовослужбовця Сергія Лаврика

60 років вірності українському кіно: кінотеатр ім. Довженка відзначив ювілей