Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запоріжжя стало центром підготовки майбутніх трансплант-координаторів для всієї України

14 лютого 2019 - 10:46

Новий закон про трансплантацію передбачає, що однією з основних складових процесу трансплантації є трансплант-координатор. Саме ці медичні працівники налагоджуватимуть взаємодію між усіма учасниками процесу трансплантації, зокрема перевірятимуть та отримуватимуть згоди на донорство, вчасно та систематично оновлюватимуть інформацію у Єдиній державній системі трансплантації, організовуватимуть оперативне та безпечне транспортування органів.

Трансплант-координатор повинен мати вищу освіту не нижче другого (магістерського) рівня у галузі охорони здоров’я, соціальної роботи чи соціальних та поведінкових наук,  пояснили у Департаменті охорони здоров’я облдержадміністрації.

Наразі розпочалося навчання для першої групи медиків у Запорізькій медичній академії післядипломної освіти МОЗ України, а практична частина (близько 70% курсу) проводитиметься у Центрі трансплантації Запорізької обласної лікарні. В основі курсу - настанови та практика з трансплантації ЄС, зокрема - Іспанії та США.

Передусім медики вчаться організовувати повний цикл процесу трансплантації: від отримання згоди на донорство до вилучення та транспортування органів. Майбутніх трансплант-координаторів знайомлять з правовими та юридичними аспектами трансплантації, окремо увагу акцентують на організації процесу та критеріях встановлення смерті головного мозку.

Значна увага приділяється психологічній підготовці майбутніх фахівців - упродовж 20 годин курсу медики вивчають основні моделі взаємовідносин з донорами, їхніми родинами та пацієнтами, що потребують трансплантації.

Курс підготовки триває 156 навчальних годин, з них 106 годин - практика. Тривалість курсу - один місяць, навчання повністю безоплатне. Кількість людей у групі - до 12.

До кінця року МОЗ України затвердило шість окремих циклів навчання, які відбуватимуться: по 4 березня 2019 року (курс триває); з 5 березня по 4 квітня 2019 року; з 5 квітня по 8 травня 2019 року; з 10 травня по 10 червня 2019 року; з 2 вересня по 1 жовтня 2019 року; з 2 жовтня по 1 листопада 2019 року.

У Запорізькій медичній академії післядипломної освіти МОЗ України повідомили, що набір на наступні курси відкритий. Усі подробиці щодо вступу можна дізнатися за телефоном: (061) 279-16-54, навчальний відділ Запорізької медичної академії післядипломної освіти. Клопотання щодо вступу на курс необхідно відправляти на ім’я ректора за адресами: zmapo2017@gmail.com та kanzzmapo@gmail.com

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн