Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізькі медики закликають не зволікати з вакцинацією проти кору

21 лютого 2019 - 13:09

У Запорізькій облдержадміністрації відбулося засідання за «круглим столом» з актуальних питань профілактики захворюваності на кір.

У заході взяли участь директор Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Вікторія Клименко, заступник директора - завідувач відділу дослідження біологічних факторів  Запорізького обласного лабораторного центру МОЗ України Олександр Мащак, головний лікар Запорізького обласного центру здоров’я Олександр Башлай, представники різних релігійних конфесій.

За даними, наведеними фахівцями під час «круглого столу», у Запорізькій області з початку року зареєстровано 228 випадків кору. Захворіли 153 дорослих та 75 дітей.

- На території України досить тривалий час не було вакцини проти кору, тож багато хто пропустив календар щеплень. Нині ми маємо багато дорослих, які захворіли на кір. Також відомо багато випадків, коли батьки через різні релігійні причини відмовляються від щеплення дитини.  Спалахи кору фіксуються по всій Україні, не оминуло це й Запорізьку область. Лише шляхом вакцинації можна уникнути цього захворювання. У закладах охорони здоров’я є достатньо вакцини для щеплення. На сьогодні головна мета – донести до людей необхідність вакцинації для уникнення хвороби, - наголосила Вікторія Клименко.

За інформацією Запорізького обласного лабораторного центру МОЗ України, як серед дітей, так і серед дорослих у 90% випадків хворіли не щеплені або не повністю щеплені. Серед дорослих госпіталізація склала 75%, серед дітей – 53%. У двох випадках зареєстровано тяжкий перебіг хвороби, хворі перебували в реанімаційному відділенні. У сім’ях, де за релігійними переконаннями  не проводили вакцинацію, на кір захворіли 48 осіб. Захворюваність у релігійних сім’ях склала 21% від усіх захворілих по області. 

За словами медиків, кір — висококонтагіозне інфекційне захворювання, що передається від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом, тобто під час чхання, кашлю або розмови хворого. Захворювання на кір може мати тяжкий перебіг і призвести до серйозних ускладнень — пневмонії, запалення мозку (менінгіт) тощо, а також до інвалідності та смерті. Специфічного лікування від кору не існує, тому єдиний спосіб запобігти ускладненням та летальним випадкам — це вакцинація.

З метою стабілізації епідситуації з кору в Запорізькій області активно проводяться профілактичні щеплення серед дітей та дорослих груп ризику. Так, з 2017 року проводяться додаткові заходи з охоплення щепленням дітей. Серед усіх дітей області, які повинні мати за віком одну дозу вакцини проти кору, охоплено щепленням 94,9%, дві дози – 97,5%. Але ця робота триває, на цей час ще залишаються нещепленими або не повністю щепленими  13 тисяч 644 дитини із 286 тисяч 978 дітей, які проживають в області. 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області