Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізька область готова до участі у програмі «EU4Skills: Кращі навички для сучасної України»

13 березня 2019 - 08:40

Під керівництвом голови облдержадміністрації Костянтина Бриля відбулася нарада, присвячена актуальності створення центрів професійної досконалості у Запорізькій області за  участю зацікавлених сторін.

Розпорядженням  Кабінету Міністрів України було схвалено Угоду з Європейською Комісією про фінансування програми «EU4Skills: Кращі навички для сучасної України». Загалом для реформування та модернізації системи професійно-технічної освіти в Україні передбачено фінансування з бюджету Європейського Союзу 58 мільйонів євро. Програма включає реалізацію трьох компонентів, один з яких - модернізація інфраструктури професійно-технічної освіти. Йдеться про створення центрів професійної досконалості. На цей компонент заплановано виділити 36 мільйонів євро для створення семи таких центрів по Україні. Відбір здійснюватиметься  на конкурсній основі.

- Вважаю, що ми маємо розвивати Запорізьку область так, як нам нині і пропонують партнери. І, аби це дійсно відповідало нормам Європи, потрібні якісні вчителі та програми. Всі ми розуміємо, що Запоріжжя є промисловим майданчиком, який потребує професійних кадрів та підвищення престижу робітничих професій. Проте нині державна форма власності закладів профтехосвіти не дозволяє проводити модернізацію на необхідному рівні. Тож ми маємо подбати про те, щоб залучити всі зацікавлені сторони до вирішення цього питання, - підкреслив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Як повідомила директор Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Тетяна Озерова, сьогодні в Україні лише 14% випускників шкіл планують здобувати професійно-технічну освіту, решта орієнтується на вищі навчальні заклади. У Європі цей показник сягає 40%, а в Чехії, Австрії та Фінляндії – аж 70%.  Річ у тім, що українські абітурієнти не вважають професійно-технічну освіту в Україні престижною: студенти вимушені навчатися на застарілому обладнанні; здобувати професії, які не затребувані на сучасному ринку праці; а на додаток ще й рівень довіри роботодавців до якості освіти випускників дуже низький. Така ситуація вимагає докорінних змін у системі професійно-технічної освіти. Тож у травні цього року Міністерство освіти і науки України презентувало проект Концепції реформування професійної освіти.

Учасники наради висловили думку, що можливість зробити професійно-технічну освіту доступною для всього населення - це створення регіональних багатофункціональних центрів професійної досконалості, орієнтація саме на результат навчання –  це в ідеалі покликано змінити ставлення суспільства до системи профтехосвіти.

За підсумками наради прийнято рішення поінформувати Міністерство освіти і науки України, що на території Запорізької області є потреба у створенні Центру професійної досконалості та заявити про готовність залучення кредитних ресурсів міжнародних фінансових установ для цієї мети у випадку, якщо регіон за результатами конкурсного відбору не отримає фінансової підтримки від програми «EU4Skills: Кращі навички для сучасної України».

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна

«Хто подає, той виграє»: завершується відбірковий етап з волейболу серед дівчат

Професійні психологи навчали молодь Запоріжжя дбати про ментальне здоров’я

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 235 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 784-го дня війни

Продовжуємо підтримку наших оборонців – захисникам передали необхідну техніку

Отримав важке поранення, але планує повернутися на передову – історія військовослужбовця Сергія Лаврика

60 років вірності українському кіно: кінотеатр ім. Довженка відзначив ювілей