Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізька область готується до проведення виборів у штатному режимі

15 березня 2019 - 11:41

Під керівництвом голови облдержадміністрації Костянтина Бриля відбулося засідання колегії обласної державної адміністрації. У  заході взяли участь генеральний директор Директорату територіального та місцевого розвитку Секретаріату Кабінету Міністрів України Олександр Клименко та головний спеціаліст експертної групи взаємодії з регіонами Директорату територіального та місцевого розвитку Секретаріату Кабінету Міністрів України Катерина Авраменко.

Першим питанням члени колегії розглянули стан матеріально-технічного та організаційного забезпечення виборчого процесу в Запорізькій області на виборах Президента України 31 березня 2019 року.

- Виборчий процес триває, і нам необхідно спільними зусиллями забезпечити його проходження без зайвого ажіотажу, виважено і стабільно. Ми вже не вперше організовуємо на своїх територіях вибори. Як правило, всі завдання влади в них ідентичні. Тому пропоную звернутися до досвіду попередніх виборів, проаналізувати недоліки та нештатні ситуації, зробити висновки і врахувати їх у роботі під час виборчого процесу. Крім цього, всі присутні мають досвід під час виборів. Тож ви розумієте, що всі завдання, які були поставлені та будуть окреслені сьогодні, є обов’язковими до виконання, - підкреслив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Керівник апарату облдержадміністрації Зінаїда Бойко нагадала, що Законом України «Про вибори Президента України» визначено повноваження, які покладаються на органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування, їх посадових та службових осіб. Зокрема, статтею 39 Закону визначено, що вони зобов’язані сприяти виборчим комісіям у реалізації їх повноважень.

У свою чергу, органи Національної поліції зобов’язані не пізніше як за вісім днів до дня виборів забезпечити цілодобову охорону приміщень окружних виборчих комісій, а також у разі необхідності, за зверненням Центральної виборчої комісії - органів ведення Державного реєстру виборців.

Для забезпечення підготовки виборів Центральною виборчою комісією прийнято постанову, якою затверджено Календарний план основних організаційних заходів з підготовки та проведення чергових виборів Президента України 31 березня 2019 року. Цим планом визначено низку заходів, які повинні виконати місцеві органи виконавчої влади та місцевого самоврядування.

Нині в Запорізькій області вже виконано завдання, які були заплановані Календарним планом до сьогоднішнього дня, а саме: відведення місць та обладнання стендів, дошок оголошень у людних місцях для розміщення передвиборчої агітації; сприяння проведенню навчань членів окружних виборчих комісій, які організовувала ЦВК спільно з міжнародними організаціями; створення відповідних умов для реалізації повноважень окружних виборчих комісій; внесення до окружних виборчих комісій подань щодо утворення спеціальних виборчих дільниць на тимчасовій основі; підготовка приміщень і забезпечення всім необхідним дільничних виборчих комісій, які днями розпочали свою роботу.

На території Запорізької області працюють дев’ять  окружних виборчих комісій, які забезпечені всім необхідним для здійснення своїх повноважень згідно із встановленими ЦВК нормами. Зауважень з боку окружних виборчих комісій на сьогодні не надходило. Всі дільничні виборчі комісії -  1057 звичайних і 65 спеціальних - забезпечені приміщеннями для роботи і голосування згідно з нормативами, визначеними ЦВК.

Окрему увагу відповідальних осіб керівник апарату облдержадміністрації звернула на забезпечення реалізації виборчого права особами з особливими потребами та безпеку громадян і об’єктів під час виборів, забезпечення безперебійної роботи телефонних ліній на виборчих дільницях, охорони виборчих дільниць, виборчих бюлетенів та іншої виборчої документації та експлуатації виборчих скриньок. Так, напередодні виборчої кампанії на території області проведено повну інвентаризацію виборчих скриньок, перевірено їх стан, здійснено необхідний ремонт. На відповідальному зберіганні в області знаходиться 4754 великих і 2791 малих виборчих скриньок.  За нормативами, встановленими ЦВК, для забезпечення виборчих дільниць області потрібно 3582 великих і 2735 малих виборчих скриньок, тобто виборчими скриньками на виборах Президента України Запорізька область забезпечена повною мірою.

Стосовно фінансування проведення виборів Президента України відповідно до постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для виготовлення органами ведення Державного реєстру виборців списків виборців та іменних запрошень для підготовки та проведення голосування на виборах Президента України у 2019 році» Запорізькій області виділено 190 950 грн., у т.ч. на районні державні адміністрації - 78 850 грн., виконавчі комітети Бердянської, Запорізької, Мелітопольської та Енергодарської міських рад - 112 100 грн.

Зінаїда Бойко також пвідомила, що за станом на 12 березня ЦВК зареєструвала 635 офіційних спостерігачів від іноземних держав і міжнародних організацій на чергових виборах Президента України 31 березня  2019 року. Бюро з демократичних інститутів і прав людини Організації з безпеки та співробітництва в Європі ОБСЄ/БДІПЛ відкрило Місію зі спостереження за президентськими виборами. В Запорізькій області будуть працювати дві команди. Місія здійснюватиме оцінку всього виборчого процесу з точки зору його відповідності зобов’язанням ОБСЄ та іншим міжнародним стандартам демократичних виборів, а також національному законодавству. Спостерігачі проаналізують законодавчу базу та її виконання, роботу органів, відповідальних за управління виборчим процесом, а також відповідних державних органів та процес висвітлення у ЗМІ.

Серед завдань, на яких акцентувала увагу Зінаїда Бойко - необхідність забезпечення у день голосування 31 березня 2019 року своєчасного відкриття виборчих дільниць. Адже у ніч проти 31 березня країна переходить на літній час, тобто годинники переводяться на годину вперед, що може якимось чином вплинути на своєчасність відкриття виборчих дільниць. Важливими також є: контроль за всіма системами життєзабезпечення територій; транспортне сполучення; своєчасне реагування на всі позаштатні ситуації; громадська безпека та порядок, охорона виборчих дільниць; посилені патрулі, своєчасне реагування на порушення громадського порядку, підвищена увага до можливих провокацій на виборчих дільницях, а також неприпустимість проведення будь-якої агітації на шляху до виборчих дільниць або при вході на дільниці.

Підсумовуючи розгляд питання, голова облдержадміністрації Костянтин Бриль наголосив на відповідальності за проведення виборів усіх учасників виборчого процесу.

- Ми бачимо, в яку активну фазу увійшла Запорізька область, і передвиборча гонитва іноді наближається до критичної точки. Тож  хочу звернутися до всіх громадських організацій та політичних партій з проханням зменшити натиск і не забувати, що Запорізька область залишається прикордонною до зони ведення ООС. Тож до всіх порушень ми маємо разом ставитись дуже прискіпливо, аби зберегти європейське обличчя нашої країни, - наголосив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області