Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

При веденні господарської діяльності обов’язково враховуватимуться екологічні ризики

15 березня 2019 - 14:38

Нещодавно прийнято принципово новий для українського суспільства Закон України «Про оцінку впливу на довкілля». Законом чітко регламентована процедура оцінки впливу на довкілля, яка дозволяє забезпечити прозорість прийняття рішень та максимально враховувати інтереси всіх зацікавлених сторін.

Про застосування процедури оцінки впливу на довкілля йшла мова під час колегії облдержадміністрації, що відбулася під керівництвом голови ОДА Костянтина Бриля. Презентував основні фундаментальні положення з цього питання заступник директора Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації Олександр Сергієнко.

Прийняття цього Закону зумовлено міжнародними зобов'язаннями України, які випливають з Конвенції про доступ до інформації, участі громадськості в процесі прийняття рішень та доступу до правосуддя з питань, що стосуються довкілля (Орхуська конвенція), Конвенції про оцінку впливу на довкілля у транскордонному контексті (Конвенція ЕСПО), Протоколу про приєднання України до Договору про заснування Енергетичного Співтовариства та Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

- Оцінка впливу на довкілля є процедурою, яка має на меті виявити та оцінити можливий вплив на довкілля від здійснення екологічно небезпечної господарської діяльності. Впровадження процедури оцінки впливу на довкілля сприяло: прийняттю обґрунтованих рішень щодо планованої небезпечної діяльності; врахуванню інтересів зацікавленої громадськості; гарантуванню права на безпечне довкілля та права власності на земельні ділянки; здійснення належної оцінки ризиків для інвестицій тощо, - повідомив Олександр  Сергієнко.

Посадовець зазначив, що Департамент екології та природних ресурсів облдержадміністрації видає висновок з оцінки впливу на довкілля, яким, виходячи з оцінки впливу на довкілля планованої діяльності, визначає допустимість чи обґрунтовує недопустимість провадження планованої діяльності та визначає екологічні умови її провадження.

Наразі головною проблемою є відсутність порядку використання  коштів, що ускладнює роботу Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації, як уповноваженого територіального органу, в процесі здійснення ОВД.

Слід також зазначити, що за неналежне виконання вимог цього Закону передбачена дисциплінарна, адміністративна, цивільна та кримінальна відповідальність.

За підсумками обговорення питання Костянтин Бриль доручив головам районних державних адміністрацій, головам об’єднаних територіальних громад, головам міст обласного значення переглянути наявні проекти щодо об’єктів та видів планованої діяльності на предмет необхідності проведення оцінки впливу на довкілля відповідно до вимог Закону України «Про оцінку впливу на довкілля».

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області