Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Перша Леді відвідала прем’єру вистави у Запорізькому академічному обласному театрі юного глядача

17 березня 2019 - 09:23

Разом з Мариною Порошенко на прем’єру вистави «Загадкове нічне вбивство собаки» завітали голова облдержадміністрації Костянтин Бриль, голова нацради України з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко, а також батьки дітей з особливими потребами.

Вистава Запорізького академічного обласного театру юного глядача присвячена соціалізації дітей-аутистів у сучасному суспільстві. Саме ця п’єса з’явилася в репертуарі найбільш престижних театрів Великобританії та США, оскільки допомагає переосмислити сучасні моральні цінності. 

- Ця вистава підіймає питання соціалізації дітей з аутизмом. Це дуже важлива тема інклюзивності суспільства, яка є відображенням духовного розвитку нації і держави.  Я цю виставу дивлюсь сьогодні вже вдруге. В перший раз я побачила її разом зі своїми дітьми в київському театрі і була під великим враженням. Тому, коли я дізналася, що ваш театр планує прем’єру в Запоріжжі, я не вагаючись, з великим задоволенням приїхала розділити з вами ці чудові миті, насолоджуватися грою запорізької трупи. Сьогодні ми бачили неперевершену гру артистки Катерини Макоєд, якій недавно  Президент України Петро Порошенко присвоїв звання заслуженої артистки України. Це знак високого професіоналізму і праці всього творчого колективу вашого театру, - зазначила Марина Порошенко, вітаючи творчий колектив з прем’єрою.

П’єса С. Стивенса «Загадкове нічне вбивство собаки» створена на основі роману Марка Хэддона, і піднімає вкрай важливу на сьогодні проблему адаптації в сучасному соціокультурному просторі дітей аутистів із синдромом Аспергера. Проте п’єса не обмежується розв’язанням однієї локальної проблеми, вона надзвичайно багатогранна. «Загадкове нічне вбивство собаки» - представляє аутизм як глобальну проблему сучасного світу, що торкається кожного: дорослих, дітей та підлітків, звичайних і особливих.

За даними провідних світових організацій, що займаються питаннями аутизму, в останні роки кількість людей з таким розладом неухильно зростає. Ця проблема визнана в Америці та в Європі, і певним чином там вирішується. Написані книги, зроблені театральні постановки, зняті художні та документальні фільми, йде широкий розголос в суспільстві. В Україні ця проблема лише починає усвідомлюватися. Тож є необхідність широкого обговорення і вирішення

- Театр - це один з найліпших та дієвих засобів виявлення  та розкриття проблеми. Ця вистава приведе глядача до того, що не варто відсторонюватись від людей з особливими потребами. Адже ці діти є частиною нашого суспільства, і вони мають право на гідне життя, освіту та розвиток. Прийняття дітей аутистів – це, безумовно, духовне зростання нації та держави. Постановка вистави нашим театром – це перші дуже важливі та необхідні кроки на шляху визнання проблеми, розуміння і визначення шляхів її подолання, - підкреслив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Після вистави працівникам Запорізького академічного обласного театру юного глядача були вручені відзнаки. Так, звання Заслужений артист України отримала артистка театру Катерина Макоїд. Грамоту Міністерства культури було вручено художнику Марині Велинець. А грамоту обласного рівня отримав  заслужений діяч мистецтв України Геннадій Фортус.

Театр планує показувати виставу не тільки в Запоріжжі, а й по всій Україні та за її межами. Залучаючи на обговорення вистави широку аудиторію: учнів всіх навчальних закладів, психологів, педагогів та вчителів, батьків дітей аутистів, громадськість. Театр передбачає запросити до співпраці соціальні служби, громадські організації, телебачення, радіо, соціальні мережі.

Режисер-постановник – заслужений діяч мистецтв України Геннадій Фортус

Художник-постановник – член Національної спілки художників України Тетяна Власенко

Балетмейстер – заслужений працівник культури України Лариса Неверова, Маріанна Фортус

Музичне оформлення – Олександр Кучер

У виставі грають: заслужені артисти України Любов Фриган, Марія Нестулій, Сергій Цевельов, Станіслав Шкляренко, Олександр Фортус, Юрій Драненко, артисти Олег Абакуменко, Катерина Макоєд, Катерина Заплавна, Максим Ігнатьєв, Анна Симонова, Тетяна Арикова, Валерія Лютинська, Ольга Петровська, Петро Желев, Яна Новицька, Євгеній Дзиґа, Віктор Латишев, Ілона Василенко, Катерина Россолова, Дар’я Чебаненко, Ганна Слоковенко, Роман Капітанов, Євген Козлов, Назар Баранніков, Ірина Левчук, Мікаел Хачибабян.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Про пенсії ветеранів-чорнобильців говорили під час круглого столу

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?

Компас вкаже напрямок: в Запоріжжі школярі навчаються спортивного орієнтування