Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Галузі культури і туризму в Запорізькій області відкривають нові напрями розвитку

20 березня 2019 - 15:56

У Запорізькому обласному театрі юного глядача відбулося розширене засідання колегії Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації, в якому взяв участь голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

- Хочу відзначити, що саме культура рятує український народ від песимізму. Тож чималу увагу влада приділяє саме розвитку цього напрямку. Адже всім вам хочеться працювати і бачити результати своїх старань. На найближчі роки ми маємо амбітну мету з розвитку кількох важливих напрямків у галузях культури і туризму. Це стосується заповідника «Хортиця», оновлення наших театрів і палаців культури та інших. Вдячний представникам  районів, які сьогодні присутні в залі, і всім, хто активно працює у сфері культури і туризму. Зокрема, розвиваються Мелітополь та Бердянськ, але потрібно, аби весь наш регіон був найкращим і найтуристичнішим. Упевнений, з допомогою культури та мистецтва можна привернути увагу до  будь-яких питань. Тож за жодних умов ми не зменшимо темпів нашої роботи, - підкреслив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Владислав Мороко повідомив про основні показники діяльності галузі культури та курортно-туристичної сфери за 2018 рік та   пріоритети розвитку в 2019 році.

Загальний обсяг видатків по галузі культури за 2018 рік становив 695 476,6 тис. грн. (за 2017 рік - 612 млн. грн.).

Триває реалізація трьох обласних програм у сфері культурного та туристичного розвитку. У 2018 році середній обласний показник фактичних витрат по галузі «Культура» на одного жителя на рік склав 393,4 грн., послугами установ культури  охоплено 92,3% населення. На ремонтні роботи будівель закладів культури міст, районів та територіальних громад області спрямовано 40,4 млн. грн., відремонтовано 193 будівлі.

За підтримки облдержадміністрації Департамент забезпечив проведення понад 30 знаних не тільки в Україні, а й за її межами міжнародних, всеукраїнських та регіональних фестивалів: дитячого та юнацького виконавського мистецтва «Акорди Хортиці», мистецького пленеру «Хортиця крізь віки», фестивалю дитячої творчості «Топ-Топ» та фестивалю для юнацтва та молоді «Зірки Азова», козацького фестивалю «Покрова на Хортиці». З метою просування бренду «Запоріжжя фестивальне» започатковано  низку фестивалів: «KIRILLOVKA-FEST» (Якимівський район), «Срібна купальська роса» (Токмацький район), «Таврія-етнофест» (Василівський район), культурно-мистецький проект «Мурали» (м. Запоріжжя), молодіжний етнофестиваль (м. Мелітополь), «Вогняна квітка» (м. Токмак), фестиваль української культури «Витоки».

У театрально-видовищних установах проведено 1770 вистав та концертів (у 2017 році - 1657), обслуговано 248,6 тис. відвідувачів (у 2017 році - 245,3 тис.), дохід від основної діяльності склав 14 млн. 800,8 тис. грн. (у 2017 році - 12 млн.147,8 тис. грн.). Здійснено постановку 34 прем'єрних вистав та театралізованих концертних проектів (у 2017 році – 32) .

У 2018 році збільшення обсягів туристичного збору спостерігалося в містах Бердянськ та Запоріжжя,  Бердянському, Приазовському та Якимівському районах. Загалом туристичний збір у порівнянні з 2017 роком збільшився на 33 %.

 Мережа мистецьких шкіл Запорізької області складає 60 навчальних закладів, з них  41 музична школа, 9 художніх шкіл, 10 шкіл мистецтв, у яких  навчаються 12554 учні. У вищих навчальних закладах культури і мистецтва І-ІІ рівнів акредитації на денній формі навчання навчається 505 студентів, на заочній  - 71. У 2018 році училищами випущено 119 молодших спеціалістів, з них 20%  отримали дипломи з відзнакою, 49% студентів продовжили навчання у вищих навчальних закладах культури і мистецтва України.

Одним із пріоритетних напрямків розвитку Запорізької області  визначено охорону культурної спадщини. До Державного реєстру нерухомих пам’яток України за категорією національного значення у 2018 році занесено 16 пам’яток культурної спадщини регіону, а саме: три пам’ятки історії, девять  – археології, чотири – архітектури та містобудування; за категорією місцевого значення - 241 пам’ятка  культурної спадщини. Проведено інвентаризацію та паспортизацію 12 пам’яток Вільнянського району, 14  об’єктів культурної спадщини м. Запоріжжя, завершено розпочату в 2017 році роботу з інвентаризації та паспортизації пам’яток археології Михайлівського району, за результатами якої виготовлено облікову документацію на 35 пам’яток.

Особлива увага приділяється  розвитку історико-культурних заповідників. Протягом 2018 року Національний заповідник «Хортиця» відвідали 128,3 тис. осіб, проведено 3 115 екскурсій; Національний історико-археологічний заповідник «Кам’яна Могила» відвідали 40, 5 тис. осіб, проведено 451 екскурсію; Василівський історико-архітектурний музей-заповідник «Садиба Попова» відвідали 15,6 тис. осіб, проведено 646 екскурсій.

У Запорізькій області зареєстровано понад 100 громадських організацій національних меншин, які відроджують свої звичаї і традиції, сприяють розвитку мови, освіти,  мистецтва.

Серед пріоритетів діяльності на 2019 рік Владислав Мороко відзначив: технічну модернізацію обласного художнього музею, обласного краєзнавчого музею, обласної універсальної наукової бібліотеки, академічного обласного театру юного глядача, обласного театру ляльок, обласної філармонії; проведення культурно-мистецьких заходів з нагоди 80-ї річниці утворення Запорізької області; проведення культурно-мистецьких та просвітницьких заходів до 100-річчя Української революції 1917-1921 років; забезпечення реалізації Конвенції ЮНЕСКО «Про охорону нематеріальної культурної спадщини в Україні»; розбудову Національного заповідника «Хортиця», Національного історико-археологічного заповідника «Кам’яна Могила», історико-архітектурного музею-заповідника «Садиба Попова»; просування брендів «Запоріжжя фестивальне», «Запоріжжя туристичне», «Запоріжжя курортне», їх активізацію через Інтернет тощо.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Учениці гімназії №93 готові до великої волейбольної битви «Пліч-о-пліч»

386 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби