Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Галузі культури і туризму в Запорізькій області відкривають нові напрями розвитку

20 березня 2019 - 15:56

У Запорізькому обласному театрі юного глядача відбулося розширене засідання колегії Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації, в якому взяв участь голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

- Хочу відзначити, що саме культура рятує український народ від песимізму. Тож чималу увагу влада приділяє саме розвитку цього напрямку. Адже всім вам хочеться працювати і бачити результати своїх старань. На найближчі роки ми маємо амбітну мету з розвитку кількох важливих напрямків у галузях культури і туризму. Це стосується заповідника «Хортиця», оновлення наших театрів і палаців культури та інших. Вдячний представникам  районів, які сьогодні присутні в залі, і всім, хто активно працює у сфері культури і туризму. Зокрема, розвиваються Мелітополь та Бердянськ, але потрібно, аби весь наш регіон був найкращим і найтуристичнішим. Упевнений, з допомогою культури та мистецтва можна привернути увагу до  будь-яких питань. Тож за жодних умов ми не зменшимо темпів нашої роботи, - підкреслив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Владислав Мороко повідомив про основні показники діяльності галузі культури та курортно-туристичної сфери за 2018 рік та   пріоритети розвитку в 2019 році.

Загальний обсяг видатків по галузі культури за 2018 рік становив 695 476,6 тис. грн. (за 2017 рік - 612 млн. грн.).

Триває реалізація трьох обласних програм у сфері культурного та туристичного розвитку. У 2018 році середній обласний показник фактичних витрат по галузі «Культура» на одного жителя на рік склав 393,4 грн., послугами установ культури  охоплено 92,3% населення. На ремонтні роботи будівель закладів культури міст, районів та територіальних громад області спрямовано 40,4 млн. грн., відремонтовано 193 будівлі.

За підтримки облдержадміністрації Департамент забезпечив проведення понад 30 знаних не тільки в Україні, а й за її межами міжнародних, всеукраїнських та регіональних фестивалів: дитячого та юнацького виконавського мистецтва «Акорди Хортиці», мистецького пленеру «Хортиця крізь віки», фестивалю дитячої творчості «Топ-Топ» та фестивалю для юнацтва та молоді «Зірки Азова», козацького фестивалю «Покрова на Хортиці». З метою просування бренду «Запоріжжя фестивальне» започатковано  низку фестивалів: «KIRILLOVKA-FEST» (Якимівський район), «Срібна купальська роса» (Токмацький район), «Таврія-етнофест» (Василівський район), культурно-мистецький проект «Мурали» (м. Запоріжжя), молодіжний етнофестиваль (м. Мелітополь), «Вогняна квітка» (м. Токмак), фестиваль української культури «Витоки».

У театрально-видовищних установах проведено 1770 вистав та концертів (у 2017 році - 1657), обслуговано 248,6 тис. відвідувачів (у 2017 році - 245,3 тис.), дохід від основної діяльності склав 14 млн. 800,8 тис. грн. (у 2017 році - 12 млн.147,8 тис. грн.). Здійснено постановку 34 прем'єрних вистав та театралізованих концертних проектів (у 2017 році – 32) .

У 2018 році збільшення обсягів туристичного збору спостерігалося в містах Бердянськ та Запоріжжя,  Бердянському, Приазовському та Якимівському районах. Загалом туристичний збір у порівнянні з 2017 роком збільшився на 33 %.

 Мережа мистецьких шкіл Запорізької області складає 60 навчальних закладів, з них  41 музична школа, 9 художніх шкіл, 10 шкіл мистецтв, у яких  навчаються 12554 учні. У вищих навчальних закладах культури і мистецтва І-ІІ рівнів акредитації на денній формі навчання навчається 505 студентів, на заочній  - 71. У 2018 році училищами випущено 119 молодших спеціалістів, з них 20%  отримали дипломи з відзнакою, 49% студентів продовжили навчання у вищих навчальних закладах культури і мистецтва України.

Одним із пріоритетних напрямків розвитку Запорізької області  визначено охорону культурної спадщини. До Державного реєстру нерухомих пам’яток України за категорією національного значення у 2018 році занесено 16 пам’яток культурної спадщини регіону, а саме: три пам’ятки історії, девять  – археології, чотири – архітектури та містобудування; за категорією місцевого значення - 241 пам’ятка  культурної спадщини. Проведено інвентаризацію та паспортизацію 12 пам’яток Вільнянського району, 14  об’єктів культурної спадщини м. Запоріжжя, завершено розпочату в 2017 році роботу з інвентаризації та паспортизації пам’яток археології Михайлівського району, за результатами якої виготовлено облікову документацію на 35 пам’яток.

Особлива увага приділяється  розвитку історико-культурних заповідників. Протягом 2018 року Національний заповідник «Хортиця» відвідали 128,3 тис. осіб, проведено 3 115 екскурсій; Національний історико-археологічний заповідник «Кам’яна Могила» відвідали 40, 5 тис. осіб, проведено 451 екскурсію; Василівський історико-архітектурний музей-заповідник «Садиба Попова» відвідали 15,6 тис. осіб, проведено 646 екскурсій.

У Запорізькій області зареєстровано понад 100 громадських організацій національних меншин, які відроджують свої звичаї і традиції, сприяють розвитку мови, освіти,  мистецтва.

Серед пріоритетів діяльності на 2019 рік Владислав Мороко відзначив: технічну модернізацію обласного художнього музею, обласного краєзнавчого музею, обласної універсальної наукової бібліотеки, академічного обласного театру юного глядача, обласного театру ляльок, обласної філармонії; проведення культурно-мистецьких заходів з нагоди 80-ї річниці утворення Запорізької області; проведення культурно-мистецьких та просвітницьких заходів до 100-річчя Української революції 1917-1921 років; забезпечення реалізації Конвенції ЮНЕСКО «Про охорону нематеріальної культурної спадщини в Україні»; розбудову Національного заповідника «Хортиця», Національного історико-археологічного заповідника «Кам’яна Могила», історико-архітектурного музею-заповідника «Садиба Попова»; просування брендів «Запоріжжя фестивальне», «Запоріжжя туристичне», «Запоріжжя курортне», їх активізацію через Інтернет тощо.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

СБУ повідомила про підозру ще 22 колаборантам, які перейшли до окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Голова ЗОДА Іван Федоров презентував проєкти розвитку регіону міжнародним партнерам

Муніципалітет Брюсселю допоможе закладам охорони здоров’я Запоріжжя

Військові медики та громади Запорізької області отримали автівки швидкої допомоги

Іван Федоров зустрівся з представниками Агенцій ООН в Україні

Закордонні партнери допоможуть удосконалити ЦНАПи у громадах регіону

Громада Запорізької області отримала авто та обладнання для надання послуг мешканцям

Представників громад регіону навчають програмам відновлення міст та інфраструктури

Вільні вакансії: Кого шукають запорізькі роботодавці

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

348 ударів по 14-ти населених пунктах завдав ворог впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 754-го дня війни