Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Спільними зусиллями центральної та місцевої влади напрацьовуються подальші кроки децентралізації

20 березня 2019 - 16:11

За участю представників Мінрегіону України відбулося обговорення дорожньої карти реформи місцевого самоврядування «за круглим столом», до якого долучилися керівники територій та об’єднаних громад області. Привітала учасників заходу керівник апарату облдержадміністрації Зінаїда Бойко.

- П’ятий рік Україна рухається шляхом розвитку. Вперше в історії нашої держави влада сама передала на місця повноваження, ресурси та механізми їх ефективного використання. Громади ефективно використовують можливості реформи децентралізації. Реалізується багато проектів. Нові школи, садочки, клуби та стадіони, нові дороги, освітлення,  транспорт – усе це результат децентралізації. Нині на прикладах конкретних громад упевнено можна говорити про те, що реформа покращує життя людей. Наша область була і є лідером упровадження реформи децентралізації в Україні та посідає 2 місце у всеукраїнському рейтингу. Сьогодні ми з вами обговорюємо новий етап реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади, напрацьовуємо дорожню карту реформування на найближчі три роки, - зазначила Зінаїда Бойко.

Експерт Центрального офісу реформ при Мінрегіоні Юрій Ганущак повідомив, що Урядом затверджено план заходів з реалізації нового етапу реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні на 2019-2021 роки. Одним із основних його завдань є формування нової територіальної основи для ефективної діяльності органів влади на рівні громад і районів. Юрій Ганущак презентував підходи до формування спроможного субрегіонального рівня адміністративно-територіального устрою, відзначивши, що субрегіональний рівень є складнішим за формування громад. За його словами, головна мета – робити треба так, щоб комусь не довелося переробляти і щоб наші нащадки через 50 років сказали: «зроблено на славу». А для цього  потрібна методологія.

За інформацією Управління містобудування та архітектури облдержадміністрації, на сьогодні вже напрацьовані пропозиції щодо адміністративно-територіального устрою Запорізької області. На засіданні робочої групи 18 грудня минулого року були винесені на обговорення два проекти моделі адміністративно-територіального устрою області, які ще потребують вивчення суспільної думки та  доопрацювання. Відповідно до моделі, запропонованої Мінрегіоном, на території області пропонується створити на базовому рівні 37 об’єднаних територіальних громад та на субрегіональному рівні – п’ять об’єднаних районів. Експертами Запорізької області за ініціативами, що надійшли з територій, розроблено альтернативну модель адміністративно-територіального устрою області,  якою пропонується: для створення базового рівня взяти за основу чинний перспективний план формування території громад та створити шість об’єднаних районів.

Координатор Центрального офісу реформ при Мінрегіоні Іван Лукеря підкреслив, що в 2020 році місцеві вибори мають відбутися вже за умови покриття всієї території України об’єднаними територіальними громадами. Наступним етапом реформи стане вирішення питань адміністративно-територіального устрою. Це не компетенція обласної влади, проте ці питання та  пропозиції досконаліше знають саме тут. Посадовець також окреслив новий етап реформи місцевого самоврядування та пріоритетні завдання на 2019-2020 роки.

Підсумовуючи захід, Зінаїда Бойко повідомила, що найближчим часом планується провести засідання робочої групи з підготовки пропозицій до проекту законодавчого акта про вдосконалення адміністративно-територіального устрою Запорізької області, де будуть презентовані всі пропозиції. Головне, що спільними зусиллями буде напрацьовано узгоджене бачення нової територіальної основи області.

Слід додати, що представники Мінрегіону України Юрій Ганущак та Іван Лукеря провели зустріч з очільником області Костянтином Брилем, під час якої обговорили моделі адміністративно-територіального устрою субрегіонального рівня в Запорізькій області.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 754-го дня війни

Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги: Запорізька область обрала свій талісман

Громада Запорізької області отримала авто та обладнання для надання послуг мешканцям

Закордонні партнери допоможуть удосконалити ЦНАПи у громадах регіону

СБУ спільно з правоохоронцями Латвії знешкодила підпільний кол-центр, який видурював гроші у громадян ЄС

Протидія домашньому насильству: мобільний застосунок для жінок

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

458 ударів по 10-ти населених пунктах завдав ворог впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 753-го дня війни

Міністр охорони здоровʼя України Віктор Ляшко з робочим візитом відвідав Запорізьку область

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

415 ударів по 10-ти населених пунктах завдав ворог впродовж доби.