Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Влада на місцях має забезпечити безбар’єрний доступ для осіб з інвалідністю до виборчих дільниць

22 березня 2019 - 14:51

Про забезпечення прав осіб з інвалідністю під час виборчого процесу йшла мова на засіданні обласного комітету забезпечення доступності осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури, яке відбулося під керівництвом керівника апарату облдержадміністрації Зінаїди Бойко.

- Ми маємо розглянути актуальні питання щодо стану забезпечення доступності осіб з інвалідністю на виборчих дільницях під час виборів Президента України, які відбудуться 31 березня. Ми всі розуміємо, що наразі для осіб з інвалідністю немає окремих ділянок для голосування, на яку людині з будь-яким порушенням було б зручно дістатися та проголосувати. Українці голосують у звичайних школах, будинках культури тощо. Тому забезпечення бодай мінімального безбар’єрного доступу є обов’язком органів місцевого самоврядування, - зазначила Зінаїда Бойко.

За інформацією Центру фінансово-статистичного аналізу та матеріально-технічного забезпечення освітніх закладів, згідно з моніторингом виборчих дільниць  серед 518 закладів дошкільної освіти доступність до першого поверху наявна лише в 209 (40,3%). Серед 543 закладів загальної середньої освіти доступ до першого поверху є у 505 (93%), з них  342 облаштовано пандусами, два – підіймальними платформами та 161 заклад не потребує додаткових пристосувань. Доступними до другого поверху є 11 закладів, до третього поверху – чотири. У 164 школах встановлено кнопки виклику, 45 шкіл мають контрастні обмежувальні смуги на сходах, у десяти школах  наявні сходові гусеничні підйомники. З керівниками закладів освіти та головами районних та міських комітетів доступності проводиться постійна робота щодо визначення кошторисів робіт для забезпечення доступності осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до приміщень дільничних виборчих комісій, приміщень для голосування.

Голова громадської організації інвалідів «Запорізький обласний конгрес інвалідів», представник Національної асамблеї інвалідів України у Запорізькій області Валентина Кононенко повідомила, що з метою сприяння створенню можливостей особам з інвалідністю  продемонструвати свою громадянську позицію нарівні з іншими громадянами шляхом реалізації своїх виборчих прав Національна асамблея людей з інвалідністю України спільно з Міжнародною фундацією виборчих систем (International Foundation for Electoral Systems, IFES) підготувала Порадник виборцям з інвалідністю «Як проголосувати на виборах Президента України  людині з інвалідністю?».

Завантажити порадник можна за посиланням. Для виборців з порушеннями зору  підготовлено озвучену версію порадника.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області