Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Експерти ЮНІСЕФ оцінили діяльність громад у Запорізькій області

15 квітня 2019 - 16:22

Стан упровадження адміністративної реформи та надання соціальних послуг вимушеним переселенцям та дітям у громадах обговорили учасники зустрічі з представниками Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні. У зустрічі взяли участь представник ЮНІСЕФ Сімон Папуашвілі, керівник апарату облдержадміністрації Зінаїда Бойко, начальник Управління містобудування та архітектури облдержадміністрації Олександр Билим, директор Департаменту соціального захисту населення Світлана Абдурахманова, начальник Управління зовнішніх зносин та зовнішньоекономічної діяльность облдержадміністрації Артур Бойко.

Сімон Папуашвілі зазначив, що місію ЮНІСЕФ цікавить оцінка роботи   та підтримки у громадах вимушених переселенців та дітей цієї категорії. Надалі планується у співпраці розробити рекомендації як для місцевої влади, так і для родин вимушених переселенців, які потрапили у зону конфлікту.

Як повідомила Зінаїда Бойко, Запорізька область упевнено утримує позиції лідера щодо впровадження реформи децентралізації. Протягом 2018 року в  області створено 10 нових об'єднаних територіальних громад, загалом за чотири роки в регіоні створено 52 ОТГ, які об'єднали 188 місцевих рад. За площею покриття території об’єднаними територіальними громадами область  тримає перші місця у всеукраїнському рейтингу (63,9%).

Є успішні приклади співпраці об’єднаних територіальних громад з місцевими центрами: підписання програм надання безоплатної правової допомоги мешканцям відповідних громад. Ці програми передбачають підготовку та виготовлення друкованих інформаційних матеріалів з актуальних правових питань, організацію та проведення семінарів, тренінгів та правопросвітницькіх заходів  з метою підвищення  правових знань жителів громади, створення та забезпечення роботи постійно діючих дистанційних пунктів доступу до пунктів безоплатної правової допомоги тощо.

Наразі в області триває робота по збору пропозицій до адміністративно-територіальної реформи. На сьогодні в області планується створити п’ять  округів, проте є пропозиція  збільшити до шести округів. Обговорення цього питання триває.

На питаннях захисту переселенців та дітей цієї категорії зупинилася Світлана Абдурахманова. Так, протягом останніх років у державі в цілому та в Запорізькій області зокрема реалізується комплекс заходів для  забезпечення прав на виховання в сімейному оточенні дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

За станом на 01.01.2019 на первинному обліку територіальних служб у справах дітей перебували 3705 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з них до сімейних форм виховання влаштовано 3364 дитини (2669 дітей перебувають під опікою/піклуванням громадян; 426 дітей проживають у прийомних сім’ях; 269 – у дитячих будинках сімейного типу) або 88,7% від загальної кількості дітей цієї категорії.

Розвиваються такі альтернативні форми сімейного виховання  як прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу. Протягом 2016-2018 років створено  46 прийомних родин, до нових прийомних сімей та вже існуючих влаштовано 164 дитини. Створено  18 нових дитячих будинків сімейного типу, до них та вже існуючих влаштовано 155 дітей. За станом на 01.01.2019 в області функціонує 201 прийомна сім’я з 428 дітьми та 41 дитячий будинок сімейного типу, де виховується 269 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Враховуючи нагальну потребу у забезпеченні житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа вперше за роки незалежності у 2017-2018 роках було виділено субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на реконструкцію, будівництво, капітальний ремонт, придбання житла для дитячих будинків сімейного типу, соціального житла для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа в сумі 44647,0 тис. грн. За рахунок цих коштів придбано 111 житлових об’єктів (квартир/будинків) для надання житла особам з числа дітей-сиріт віком від 18 до 23 років. Для розвитку сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, створення умов проживання,  максимально наближених до сімейних, за  кошти державної субвенції у 2017-2018 роках придбано два житлових об’єкти для організації  двох дитячих будинків сімейного типу в м. Мелітополі; спрямовано кошти на завершення будівництва дитячого будинку сімейного типу в м. Запоріжжі та на виготовлення проектно-кошторисної документації для будівництва дитячого будинку сімейного типу та малого групового будинку на території Широківської об’єднаної територіальної громади. До реалізації державної програми забезпечення житлом у 2017-2018 роках долучилися Комиш-Зорянська, Біленьківська, Якимівська, Чкаловська, Малотокмачанська, Веселівська об’єднані територіальні громади.

Крім цього, за кошти обласної Програми забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також осіб з їх числа протягом 2016-2018 років придбано 26 житлових об’єктів (будинків/квартир) для 28 осіб  на умовах 50% співфінансування з місцевих бюджетів. Загалом на придбання житла спрямовано кошти обласного бюджету в обсязі 2223,301 тис. грн. До реалізації обласної Програми долучилися й об’єднані територіальні громади. Зокрема, у 2017 році придбано будинок на умовах співфінансування у Преображенській об’єднаній територіальній громаді, у 2018 році – у Великобілозерській ОТГ.

Ця робота буде триватиме й надалі. Обласною радою вже затверджено обласну Програму забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, на 2019-2021 роки.

Експерти  ЮНІСЕФ на високому рівні оцінили роботу обласної влади щодо соціального захисту дітей у громадах та хід реформи  децентралізації у Запорізькій області зокрема.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Учениці гімназії №93 готові до великої волейбольної битви «Пліч-о-пліч»

386 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби