Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Оновлено формат урядової програми «Доступні ліки»

19 квітня 2019 - 09:45

Міністерство охорони здоров’я України обрало три напрямки захворювань, лікування яких у країні є пріоритетом і які добре лікуються амбулаторно, та розробило і запровадило для них модель реімбурсації. Завдяки цьому пацієнти, які мають хронічні серцево-судинні захворювання, діабет 2 типу та бронхіальну астму, отримують ефективні лікарські засоби за рецептом безоплатно або з незначною доплатою та лікуються з постійним супроводом лікаря.

МОЗ України 1 лютого 2019 року  затвердило оновлену редакцію реєстру препаратів програми «Доступні ліки».

До оновленого реєстру  увійшли 258 препаратів, 64 з яких пацієнти зможуть отримувати безоплатно, інші – з невеликою доплатою. Найдешевший препарат, який на 100% відшкодовує держава, коштує 4,76 гривні, найдорожчий – 898,22 гривні.

Крім цього, з 1 квітня 2019 року урядова програма реімбурсації «Доступні ліки» переходить в адміністрування Національної служби здоров’я України (НСЗУ).

Це дозволить пацієнтам отримувати ліки у будь-якій аптеці в Україні, яка має договір з НСЗУ,  без прив’язки до місцевості, де цей рецепт був виданий. Відтак, програма стане ще доступнішою для пацієнтів.

Ще одне нововведення – з квітня ліки за урядовою програмою реімбурсації «Доступні ліки» можна буде отримати тільки за електронним рецептом, виписаним сімейними лікарями, терапевтами та педіатрами через електронну систему охорони здоров’я. Отримати електронний рецепт можна лише у лікаря, з яким у пацієнта підписана декларація. Якщо пацієнт не обрав свого лікаря, декларацію можна підписати під час найближчого візиту до лікаря і одразу ж отримати електронний рецепт за програмою «Доступні ліки».

За дорученням Кабінету Міністрів України Держпродспоживслужба продовжує роботу зі здійснення моніторингу застосування державних регульованих цін на лікарські засоби в рамках урядової програми «Доступні ліки».

За І квартал 2019 року працівники підрозділів контролю за регульованими цінами головних управлінь Держпродспоживслужби в областях та м. Києві опрацювали інформацію від 3,7 тис. аптечних закладів, проаналізували понад 724 тис. цін на лікарські засоби з питань дотримання вимог законодавства у сфері ціноутворення.

Під час ретельного аналізу інформації, отриманої від аптечних закладів, здійснюється контроль за правильністю застосування суб’єктами господарювання граничних оптово-відпускних цін, а також граничних оптових та роздрібних надбавок до цін на ліки, вартість яких підлягає відшкодуванню з бюджету.

За результатами аналізу при виявленні випадків завищення суб’єктами господарювання граничних оптових та роздрібних надбавок надаються рекомендації щодо усунення порушень.

 

За матеріалами Урядового порталу

Читайте також

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Учениці гімназії №93 готові до великої волейбольної битви «Пліч-о-пліч»