Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Аграрії країни шукають шляхи попередження загибелі бджіл при застосуванні пестицидів та агрохімікатів

22 квітня 2019 - 12:29

Під головуванням виконуючого обов’язків Міністра аграрної політики та продовольства України Ольги Трофімцевої відбулася всеукраїнська відеоконференція на тему «Бджільництво: протидія загрозі загибелі бджіл».

У заході взяли участь заступник директора Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Людмила Щербина, представники Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області та інформаційно-консультаційного центру «Агро-Таврія».

Чимало уваги було приділено практичним питанням, таким як запобігання захворюваності бджіл, застосування пестицидів та агрохімікатів для упередження отруєння бджіл, обов’язкова реєстрація пасік у місцях їх розташування та своєчасне повідомлення пасічників про застосування небезпечних препаратів відповідно до норм чинного законодавства України, підвищення рентабельності бджільництва, співпраці між аграріями та пасічниками.

Зокрема, було наголошено на необхідності застосування електронного інструменту «ГРАНД ЕКСПЕРТ» - системи моніторингу процесу хімічної обробки рослин, яка дозволяє миттєво й безкоштовно оповістити бджолярів про планову обробку рослин.

Як зазначила Людмила Щербина, питання розвитку  галузі бджільництва та запобігання отруєння бджіл у Запорізькій області є предметом постійної уваги.

Так, на сайті ЗОДА розміщено Пам’ятку щодо безпеки медоносних бджіл від отруєнь, методичні рекомендації щодо правового регулювання бджільництва та використання засобів захисту рослин, які розроблені  всеукраїнським об’єднанням «Спілка пасічників України» спільно з Міністерством аграрної політики та продовольства України.

Крім цього, вимоги законодавства України щодо безпеки медоносних бджіл від отруєнь при використанні засобів захисту рослин у сільському господарстві розміщуються на сайті Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області: www.gudpss-zp.gov.ua.

Підсумовуючи захід, в.о. Міністра Ольга Трофімцева наголосила, що для мінімізації випадків отруєння бджіл у сезон 2019 року потрібно  налагодити діалог на рівні представників органів місцевого самоврядування, аграріїв та пасічників з метою забезпечення виконання норм чинного законодавства України щодо своєчасного повідомлення пасічників про застосування препаратів.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

386 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області