Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Жителів Запорізької області дослідили на предмет гендерних стереотипів

13 травня 2019 - 13:40

Аналітичний центр «Соціоконсалтинг» презентував базове дослідження з питань громадського сприйняття та ставлення до гендерно зумовленого насильства в Запорізькій  області.

Дослідження проводилося на замовлення проектів структури ООН Жінки: «Розбудова мирного, демократичного та гендерно-рівноправного суспільства в Україні» та «Гендерна рівність у процесах децентралізації та реформи правоохоронної системи», які фінансуються урядами Норвегії та Данії відповідно.

У робочій зустрічі, де були презентовані попередні результати опитування, взяли участь заступник голови облдержадміністрації Едуард Гугнін та представники профільних департаментів ОДА.

Представник структури ООН Жінки в Запорізькій області Анастасія Калашник повідомила, що для проведення збору і аналізу даних щодо гендерних стереотипів було обрано п’ять об’єднаних громад області, а саме:  Остриківську, Гірсівську, Біленьківську, Комишуваську та Комиш-Зорянську.

- Наразі ми презентуємо попередні результати, сподіваємось, що по завершенню заходу ми зможемо обговорити деталі публічної презентації базового дослідження та умови його проведення в області, - зазначила експерт.

Представник центру «Соціоконсалтинг» Ірина Демченко повідомила, що гендерні стереотипи залишаються поширеними в українському суспільстві. Наприклад, більше третини респондентів вважають, що жінки і чоловіки мають різні здібності. Водночас респонденти визнають, що жінки можуть бути такими ж успішними лідерами місцевих громад, політичними лідерами та керівниками, як і чоловіки.

У суспільстві зберігається прихильність до традиційного поділу гендерних ролей. Головним обов’язком чоловіків здебільшого вважається фінансове забезпечення родини, в той час як прерогативою жінок визначається піклування про сімейний затишок і виховання дітей.

Позитивно, що переважна більшість опитаних не виправдовують фізичне насильство з боку чоловіка до власної дружини. Єдиною причиною, на думку респондентів, яка може виправдати побиття жінки, вважається подружня зрада. Набагато толерантніше ставляться опитані громадяни до можливості психологічного насильства в подружжі. Результати опитування засвідчують поверхневе розуміння причин домашнього насильства. У громадській думці причини насильства найчастіше ототожнюються з провокуючими чинниками та обставинами, а не з впливом культурних і соціальних норм. Сприйняття домашнього насильства як приватної проблеми окремої родини, що не має виноситися за межі домогосподарства та обговорюватися з іншими людьми, визначає непопулярність настанов на звернення по допомогу до спеціальних служб у випадку насильства.

- На жаль, більшість респондентів вважають, що згідно з чинним законодавством людина понесе покарання за тяжкі кримінальні злочини на кшталт зґвалтування. Натомість імовірність того, що кривдника буде покарано за прояви домашнього насильства, респонденти оцінюють значно скептичніше. Тож значних відмінностей між думками жителів різних регіонів практично не було виявлено. Натомість тип населеного пункту в деяких випадках значимо впливав на думки та ставлення опитаних, - підсумувала Ірина Демченко.

Едуард Гугнін, підсумовуючи захід, подякував гостям за презентацію, адже насправді зроблена немала робота та підкреслив актуальність теми на сьогодні.

- Питанню протидії та профілактики домашнього насилля в Запорізькій області приділяється особлива увага, адже попередити насильство легше, ніж боротися з цим негативним явищем. Усього по області в 2018 році постраждали від домашнього насильства 3980 осіб, а лише протягом І кварталу 2019 року - 888 осіб. Дослідження потрібно презентувати у кожній громаді, аби люди бачили, що завжди є вихід, і органи, які допоможуть, - підкреслив Едуард Гугнін.

Довідково:
За інформацією Департаменту соціального захисту населення ОДА, за рахунок коштів обласного бюджету створено комунальну установу «Запорізький обласний центр соціально-психологічної допомоги», яка надає послуги, у тому числі постраждалим від домашнього насильства. За 2017-2018 роки такі послуги в цілодобовому стаціонарі отримали близько 100 осіб. У цьому році за рахунок коштів міського бюджету у м. Запоріжжя створено центр підтримки дітей та сімей «Затишна домівка». На утримання цього закладу в 2019 році передбачено близько 4 млн. грн. У центрі два відділення: перше призначено для надання комплексу соціальних послуг та тимчасового проживання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей у віці від 18 до 23 років. Це відділення розраховане на 12 чоловік; друге створено для тимчасового проживання жінок з дітьми, які опинилися у важкій життєвій ситуації. Загальна, місткість відділення - 9 сімей (27 осіб).

Завдяки співпраці державного та недержавного секторів у м. Бердянськ з 2017 року функціонує «Притулок для жінок, постраждалих від насильства» за рахунок коштів міжнародних організацій. За два роки таку допомогу отримали 118 осіб, з них 50 жінок та 68 дітей. З квітня 2019 року рішенням Бердянської міської ради створено «Притулок для осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі», який фінансується за кошти міського бюджету.

У 2019 році планується створення кризової установи для жінок, які постраждали від домашнього насильства, у м. Мелітополь. Кризовий центр буде мати два приміщення за різними адресами: кризовий центр надання соціальних послуг для осіб, які постраждали від домашнього насильства або за ознакою статі (так зване «денне» відділення), та безпосередньо притулок для тимчасового цілодобового перебування постраждалих жінок, у разі потреби - з дітьми. Німецьке товариство міжнародного співробітництва (GIZ) забезпечує притулок меблями, постільною білизною, кухонною технікою, облаштовує ванну кімнату, сенсорну кімнату і тренінгову залу. На сьогодні вже отримано обладнання на суму 363,8 тис. грн. З боку міської влади виділено приміщення для денного відділення кризового центру площею близько 100 кв. м, розпочато його капітальний ремонт. З міського бюджету у 2019 році також заплановано виділення коштів відповідно до міської програми «Закупівля соціальних послуг», затвердженої рішенням 45 сесії Мелітопольської міської ради Запорізької області VII скликання від 07.12.2018 № 3/26. Повноцінне відкриття кризового центру з притулком планується по  закінченню ремонтних робіт орієнтовно в травні 2019 року.

На сьогодні в Запорізькій області функціонують чотири мобільні бригади соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та /або насильства за ознакою статі.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Міжнародні партнери допоможуть Запоріжжю з облаштуванням укриттів та підземних шкіл

В регіоні допомагають людям подолати наслідки насильства

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону