Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В обласному центрі комплексної реабілітації осіб з інвалідністю можна одночасно лікуватися та опанувати професію

21 травня 2019 - 09:12

Обласний центр комплексної реабілітації осіб з інвалідністю був відкритий у 2003 році. І сьогодні продовжує успішно реалізовувати завдання як з професійного навчання осіб з інвалідністю, їх зайнятості, розробки та впровадження наукових досягнень, так і проводити різноманітні реабілітаційні заходи соціального, психологічного, фізичного, культурологічного спрямування.

Установа має належний освітній, матеріально-технічний та кадровий потенціал. Приміщення обладнано пристроями для забезпечення відносної побутової незалежності. В житловому корпусі створено умови для повноцінного відпочинку слухачів і вирішення їх особистих потреб.

За повідомленням Департаменту  соціального захисту  населення облдержадміністрації, наразі 40 осіб з інвалідністю з усіх районів області одночасно можуть  скористатися  послугами з  професійної реабілітації. За період діяльності центру більше тисячі людей з обмеженими можливостями  отримали свідоцтва  та професійні навички роботи. У цьому році в центрі відбулося чотири заїзди і 67 осіб отримують різноманітні форми реабілітаційних заходів.

У процесі проходження професійної реабілітації можна стати електромонтером, кравцем і кваліфікованим робітником з найбільш  популярних професій – манікюрниця, перукар. Рекордсмени серед професій, які обирають слухачі,  «Оператор комп’ютерного набору» та «Адміністратор». Особи з інвалідністю вчаться працювати з текстовими файлами, інтернетом, веб-дизайном, комп’ютерною графікою.

Днями тут успішно завершилися курси з web-розробки . Ще у листопаді 2018 року обласний центр комплексної реабілітації осіб з інвалідністю приєднався до всеукраїнського соціально-освітнього проекту з основ web-розробки - WOW Teachers від BrainBasketFoundation. Це дало можливість  у лютому цього року відкрити курси з основ сайтобудування. Слухачами курсу стали 16  осіб, які під час факультативного навчання впродовж двох місяців  не лише отримали базові знання з розробки web-сайтів з використанням інструментарію HTML-CSS-JS, але й виконали ряд практичних завдань для закріплення вивченого, опанували необхідний мінімум суміжних знань та навичок web-розробника. Та найголовніше, що кожен з них самостійно розробив та запустив у роботу власний сайт.

Слід відзначити  практичну значимість факультативу, адже кожен слухач навчився розробляти веб-сайти, наповнювати їх контентом, викладати на безкоштовний хостинг та адмініструвати. Під час проходження курсу слухачі безпосередньо ознайомилися з сучасними ІТ-професіями: web-розробник, web-дизайнер, SEO-спеціаліст, Front-end програміст, контент-менеджер, тестувальник. Кожному слухачеві були надані не лише рекомендації щодо подальшого вдосконалення набутих мінь та навичок, а й продемонстровано онлайн курси, на яких можна безкоштовно підвищувати свою професійну майстерність, та онлайн платформи, де можна шукати роботодавців або виконувати завдання дистанційно, тобто працювати на фрілансі.

Таким чином, отримані знання, вміння та навички не лише підвищать шанси випускників на ринку праці, але й нададуть змогу додаткового заробітку та можливості працювати вдома, що є важливим для людей з малою мобільністю.

Всі слухачі, які успішно виконали поставленні завдання та вдало пройшли випускне тестування, отримали сертифікати. Благодійний фонд Brain Basket висловив подяку керівництву центру за  сприяння в реалізації цього всеукраїнського соціального освітнього проекту. Завдяки підтримці Міжнародного фонду «Відродження» курс був повністю безкоштовним для слухачів центру.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області