Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У центрі Запоріжжя відновлено патріотичний мурал

3 червня 2019 - 13:36

На площі перед будівлею Запорізького національного університету «Запорізька політехніка» відбувся мітинг з нагоди відновлення муралу на честь 100-річчя Української Революції 1917-1921 років. Узаході взяли участь представники закладів культури і мистецтва, навчальних закладів, релігійних конфесій, студентської молоді, громадських організацій, військовослужбовці.

Цей патріотичний мурал урочисто було відкрито в грудні минулого року за підтримки облдержадміністрації та обласної ради. Він символізує єдність поколінь захисників нашої держави.   

Автор створених історичних образів цього муралу − харківський художник, який народився в Запоріжжі,  Михайло Дьяченко. Роботи з розпису муралу здійснив запорізький художник Максим Тунік.

На муралі зображено трьох захисників України. Перший – це збірний образ українського козака, другий – полковник армії Української Народної Республіки Петро Болбочан (його дивізія в 1918 році провела успішний кримський похід і встановила в Севастополі прапор України), третій – боєць сучасної української армії.

Місцем розташування муралу вибрано центр студентського кварталу. Поруч розташовані два національні університети. При цьому місце навпроти Запорізького національного технічного університету пов’язане з історичними подіями грудня 1917-1918 року.

На жаль, установлений мурал постраждав від рук вандалів.  Але завдяки небайдужим до історичного минулого Запорізького краю людям, депутатському корпусу, громадськості мурал відреставровано.

До присутніх на мітингу звернулися Народний депутат України Ігор Артюшенко та директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Владислав Мороко, які зазначили, що цим муралом запоріжці висловлюють глибоку шану всім тим, хто боровся за свободу України у різні часи, борцям за незалежність України у XX столітті, героям антитерористичної операції та Революції Гідності.

З метою національно-патріотичного виховання на героїчних прикладах минулого та сьогодення Департаментом культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації започатковано близько 10 проєктів патріотичних муралів, які будуть виконані протягом п’яти  років за рахунок коштів, передбачених на реалізацію Програми розвитку культури Запорізької області.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?

Компас вкаже напрямок: в Запоріжжі школярі навчаються спортивного орієнтування

Освітній сервіс єДокумент в «Дії»: запитання та відповіді

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 428 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня війни

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць